Εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο της Σφαγής του Διστόμου

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας για την 80η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής (10 Ιουνίου 1944). Τον Υπουργό κ. Δένδια συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Δημήτριος Χούπης.

Μετά την τέλεση Αρχιερατικού Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, υπό του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου, ακολούθησε, Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής, η τέλεση επιμνημόσυνης δεήσεως και η κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο του Οστεοφυλακίου, από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Σταθά.

Σε δήλωσή της για την επέτειο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη. Μόνη τιμή και δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής αυτής θηριωδίας είναι η συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων, στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη. Η θωράκιση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της ελευθερίας. Και η επιμονή μας στον αγώνα για την επανόρθωση των οφειλών από το γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα για το απαράγραπτο αυτό έγκλημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Δένδιας τόνισε: «Αποτελεί ύψιστη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Δίστομο, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, αλλά νομίζω και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στις εκδηλώσεις για τη Μνήμη των Θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας, στις 10 Ιουνίου του 1944.

Εδώ σφαγιάστηκαν όχι μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και μικρά παιδιά, 233 άμαχοι, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Κάθε επέτειος όμως, πέρα από την τιμή στα θύματα, αποκτά επιπλέον νόημα αν την προβάλουμε στο σήμερα και στο αύριο του Έθνους. Και νομίζω ότι το δίδαγμα το οποίο εκπέμπεται από το Δίστομο είναι η υπηρεσία της Πατρίδας, της Ανεξαρτησίας της και της Κυριαρχίας της.

Και, επίσης, το προφανές γεγονός, ότι οι αξιώσεις για την αποζημίωση από τις φρικτές καταστροφές της Κατοχής, αλλά και από το κατοχικό δάνειο, είναι απολύτως ισχυρές και το ελληνικό κράτος τις διατηρεί στο ακέραιο.

Θα ήθελα να καταλήξω και με κάτι ακόμα, εξαιτίας των χθεσινών ευρωπαϊκών εκλογών. Νομίζω ότι συνιστά συλλογική προσβολή στην Ευρωπαϊκή Ιστορία η ανάδειξη στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, νεοναζιστικών κομμάτων. Η ύπαρξη στο ψηφοδέλτιο του AfD ατόμου το οποίο ισχυρίζεται ότι «δεν ήσαν όλοι κακοί στα Waffen-SS», νομίζω αποτελεί την πιο μεγάλη προσβολή στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Και είμαι βέβαιος ότι οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν τη δέουσα απάντηση.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να αντιληφθούν με ευκρίνεια, όπως το κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, πόσο τεράστια πρόκληση αποτελεί ο ναζισμός και ο φασισμός για το μέλλον της Ευρώπης».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....