Εκδήλωση για τον Νίκο Καπετανίδη στο Μουσείο της Ακρόπολης από την Βουλή και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών

Στον Νίκο Καπετανίδη, τον ηρωικό δημοσιογράφο και εθνομάρτυρα του Πόντου, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης η Βουλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου.
Αφορμή ήταν η ανακήρυξη της 21η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στον Νίκο Καπετανίδη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης βουλευτής της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Ελένη Ριζεάκου, η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Μαρία Αντωνιάδου και ο εγγονός του αδελφού του Νίκου Καπετανίδη, Κώστας Καπετανίδης. Για την απόφαση της ανακήρυξης της 21 Σεπτεμβρίου ως ημέρας αφιερωμένης στον Νίκο Καπετανίδη μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.
Ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε Τραπεζούντιος δημοσιογράφος, ο οποίος την περίοδο 1918 -1921 εξέδιδε τη γνωστότερη και μαχητικότερη ελληνική εφημερίδα του Πόντου, την “Εποχή”. Φλογερός πατριώτης, αποκάλυπτε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου. Μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους, αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου η οποία αγωνίστηκε αφενός να προστατεύσει τους Έλληνες του Πόντου και αφετέρου σε συνεργασία με τον Βενιζέλο και τους ποντιακούς συλλόγους του εξωτερικού, να επιτύχουν την ανεξαρτησία ή αυτονομία του Πόντου. Για τη μαχητική αρθρογραφία και την εθνική δράση του, συνελήφθη το 1921 από το καθεστώς Κεμάλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με την πνευματική ηγεσία του Πόντου, από τα “Δικαστήρια Ανεξαρτησίας” στην Αμάσεια. Ευτυχώς, ο Κώστας Καπετανίδης -αδελφός του Νίκου και παππούς του συγγραφέα- κατάφερε να διασώσει το πλήρες αρχείο της εφημερίδας “Εποχή”, μία μοναδική ιστορική πηγή για τα τελευταία χρόνια του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για την παρακαταθήκη που κληροδότησε ο Νίκος Καπετανίδης με τη ζωή και τη δράση του στις επόμενες γενιές Ελλήνων, Ποντίων και μη.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, τραγούδια και σκοπούς του Πόντου ερμήνευσε η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συνοδεία του λυράρη Ηλία Υφαντίδη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....