Εκδήλωση του UTS Hellenic για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Την δική της σφραγίδα στις φετινές ομογενειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή έβαλε η φοιτητιώσα νεολαία της παροικίας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ, UTS Hellenic.

Ο φοιτητικός σύλλογος διοργάνωσε ομιλία την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου, κατά την οποία ο Καθηγητής Ιστορίας, Νίκος Ντουμάνης, ανέπτυξε το θέμα: «Γιατί η Καταστροφή της Σμύρνης συγκλόνισε τον κόσμο».

Ο κ. Ντουμάνης αναφέρθηκε επισταμένα στην ιστορία της πόλης, ειδικά κατά τον 19ο αιώνα που αναδείχθηκε σε μεγάλο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Στάθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα που οδήγησαν στον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922, για να τονίσει ότι στο τέλος επικράτησαν τα σχέδια της τότε τουρκικής ηγεσίας για απαλλαγή της χώρας από τις χριστιανικές κοινότητες.

Μίλησε για τον «απαθή ρόλο» των ξένων δυνάμεων που παρακολουθούσαν χωρίς αντίδραση τις θηριωδίες από το λιμάνι της πόλης, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες ένταξης των προσφύγων στην ελλαδική κοινωνία της εποχής.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του UTS Hellenic, Δημήτρης Καλλός, τονίζοντας ότι «σε αυτά τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού στον εικοστό αιώνα, κι εμείς οι φοιτητές στεκόμαστε με σεβασμό και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων».

«Επίσης, λέμε πολύ δυνατά ότι οι πατρίδες που χάθηκαν δεν ξεχνιούνται», επισήμανε, επεξηγώντας ότι μπορεί οι φοιτητές να φημίζονται για την διασκέδαση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις τους «ωστόσο, με εκδηλώσεις σαν την αποψινή, προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε την σφραγίδα μας στο πολιτιστικό καλαντάρι της παροικίας».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο παριστάμενος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Χρήστος Καρράς, συνεχάρη τους ομογενείς φοιτητές για την πρωτοβουλία τους. Όσον αφορά το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, είπε κι εκείνος ότι «η Σμύρνη της εποχής ήταν σημαντικός κόμβος όχι μόνο για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και για την Ευρώπη».

«Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εστίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η καταστροφή αποτέλεσε την μέγιστη πληγή στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού εκεί», τόνισε ο Έλληνας διπλωμάτης.

Ανάμεσα στο ακροατήριο, ήταν φοιτητές του UTS και μέλη του Δ.Σ. του οικείου Συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Κώστας Πλέγας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου της ΝΝΟ, Maxwell Reissis, η Καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης Μαρία Λώμη, η Λιάνα Βερτζάγια, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, ο γνωστός ομογενειακός παράγοντας και επίτιμος συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, ο Νίκος Ανδριτωτάκης από την Μεικτή Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης και της Ελληνικής Εκστρατείας στην Ελλάδα το 1941, ο γραμματέας του Greek Australian Society, Γιώργος Μπλιόκας, και άλλοι συμπάροικοι.

 

πηγη vema 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....