Εκδημία π. Στεφάνου Ντάκου, Επιτίμου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 το πρωί εξεδήμησε προς Κύριον ο «Πρύτανης»  των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, ο αρχαιότερος του Νομού Τρικάλων και από τους παλαιοτέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο σεβαστός π. Στέφανος Ντάκος, πρώην εφημέριος Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, σε ηλικία 95 ετών.

Ο μακαριστός π. Στέφανος γεννήθηκε στη Νομή Τρικάλων. Μετά την στρατιωτική θητεία «εφυτεύθη» στον «αγρόν» της παναγίας Ιεροσύνης. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 25η Οκτωβρίου 1956 στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Τρικάλων και Ιερέας την 27η Οκτωβρίου 1956 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λεσιανών (σημερινή Φιλύρα Τρικάλων) από τον τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Δωρόθεο.

Έκτοτε διακόνησε το Ιερό Θυσιαστήριο από 1η Νοεμβρίου 1956 έως τον Απρίλιο του 1962 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλοκωτού, από 21 Απριλίου 1962 έως 30 Ιουνίου 1966 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νομής, από 1 Ιουλίου 1966 έως 31 Ιανουαρίου 1967 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πετροπόρου, από 1 Φεβρουαρίου 1967 έως 31 Ιανουαρίου 1984 επανήλθε στην Ενορία της Νομής καί από 1 Φεβρουαρίου 1984 έως 1 Φεβρουαρίου 2019 στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.

Παραλλήλως κατά τα έτη διακονίας του στο χωριό της Νομής τους θερινούς μήνες εξυπηρετούσε τα ορεινά χωριά της Ανθούσας και του Στεφανίου Καλαμπάκας.

Παραλλήλως κατά τα έτη διακονίας του στην πόλη των Τρικάλων εξυπηρετούσε και τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίων Αναργύρων Τρικάλων.

Ένας ιερέας, ως καλώς στρατιώτης Χριστού και υπακούοντας στον εκάστοτε Επίσκοπό του, κάνει υπακοή και συνδράμει με τις φτωχικές δυνάμεις του σε προβλήματα άλλων ενοριών. Ο μακαριστός π. Στέφανος εξυπηρέτησε παραλλήλως θρησκευτικές και ποιμαντικές ανάγκες των Ενοριών Αγίας Παρασκευής Τρικάλων, Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων και Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων.

Κατά τα έτη Προϊσταμενίας του στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων ανακαίνισε το ναό εξ ολοκλήρου σχεδόν, αλλά και το Ναό των Αγίων Αναργύρων.

Ήταν πτυχιούχος του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Θεσσαλονίκης. Με τις ταπεινές γνώσεις του χρημάτισε και δάσκαλος στο χωριό του.

Η τοπική Εκκλησία διά του τότε Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών. Αλεξίου, αμείβουσα τους κόπους και την εύορκον Διακονίαν αυτού, τον Χειροθέτησε σε Οικονόμο την 2α Ιανουαρίου 1983 στον Ιερό Ναό Αγίας παρασκευής Νομής Τρικάλων και Πρωτοπρεσβύτερο την 21η Νοεμβρίου 1988 στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.

Διακόνησε κοντά σε έξι Μητροπολίτες, τους Μακαριστούς Δωρόθεο, Διονύσιο, Σεραφείμ, Στέφανο, Αλέξιο και Χρυσόστομο.

Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα από το 1999 έως το 2015 ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Με ευσυνειδησία, ευθυκρισία και συναίσθηση της υψηλής αποστολής που του είχε αναθέσει ο Γέροντας Μητροπολίτης Αλέξιος κατάφερε με το μειλίχιο του χαρακτήρα του να επιλύσει πλείστα όσα προβλήματα που ανέκυπταν κατά καιρούς στην Ιερά Μητρόπολη.

Φιλακόλουθος, άριστος λειτουργός σε πλείστες όσες πανηγύρεις και Λειτουργίες στην πόλη και χωριά των Τρικάλων, ακούραστος, ακόμα και το τελευταίο διάστημα με τη δοκιμασία της ασθενείας που με ιώβεια υπομονή αντιμετώπιζε.

Από τη στιγμή που του ανατέθηκε το διακόνημα της Πνευματικής Πατρότητας υπό του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου καθημερινά εξομολογούσε πολλές ώρες στην ενορία του αναπαύοντας κάτω από το πετραχήλι του εκατοντάδες ψυχές ανθρώπων, όχι μόνο από την πόλη των Τρικάλων, αλλά καί από ολόκληρη τη Μητρόπολή μας, την Καρδίτσα και τη Λάρισα. Χωρίς υπερβολή οι περισσότεροι εν ενεργεία Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως έχουν τη Συμαρτυρία του π. Στεφάνου.

Με την πρεσβυτέρα του Δέσποινα ευτύχισε να κάνει μια ευλογημένη οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά και να χαρούν εγγόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια με την καλοσύνη, την πραότητα, το μειλίχιο του χαρακτήρα του και το ιερατικό του ήθος ενέπνεε τους ενορίτες του, αλλά και όλους όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεσθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:30 πρωινή στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.

Η σορός θα μεταφερθεί για Προσκύνημα στον Ιερό Ναό 7:30 π.μ.. Εν συνεχεία θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν επιθυμίας του όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νομής Τρικάλων.

Αιωνία του η μνήμη!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....