Εκοιμήθη την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 91 ετών, ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, στη μια το μεσημέρι.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος) είχε γεννηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 1932 στον Καρδαμά Ηλείας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τον Σεπτέμβριο 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και τον Οκτώβριο 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.
Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του υποχρέωση, υπηρετώντας επί 30 μήνες (Απρίλιος 1958 – Οκτώβριος 1960) στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.
Στις 8 Νοεμβρίου 1960 ο μοναχός Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε ποιμενάρχη της Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της γενέτειράς του, Καρδαμά.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1960, λίγες ημέρες αργότερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χειροτονήθηκε υπό ιδίου Μητροπολίτη πρεσβύτερος, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ήταν τότε μάλιστα ο μοναδικός θεολόγος κληρικός στην Μητρόπολη Ηλείας.
Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Πρωτοσυγκέλλου, καθώς η θέση αυτή παρέμενε κενή.
Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.
Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.
Στις 24 Οκτωβρίου 1981 ενθρονίστηκε ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Έκτοτε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β΄ ποίμανε θεοφιλώς την Ηλεία.
Το 2016, όταν διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του έγινε η τιμή να συλλειτουργήσει στο Πανορθοδόξο συλλείτουργο στο Σαμπεζύ της Γενεύης, καθώς και να συμμετάσχει στις εργασίες για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Είχε διατελέσει Τοποτηρητής στις Μητροπόλεις Τριφυλίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
Στις 24 Αυγούστου 2022 αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω γήρατος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.
Τεράστιο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια των 41 ετών ποιμαντορίας του, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας το έργο του προκάτοχου του, μακαριστού Αθανασίου, του οποίου άλλωστε υπήρξε συνοδοιπόρος και πρώτος συνεργάτης. Το κοινωνικό αυτό έργο συνίσταται σε γηροκομεία και άσυλα κατακοίτων, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακό σταθμό, σχολή βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας κ.λπ.
Υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Άσυλο Ανιάτων των Λαστέϊκων Πύργου, το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων και Κατάκοιτων Γερόντων στη Κ. Παναγιά Κυλλήνης, το Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείο Γαστούνης, το Ορφανοτροφείο στα Σπάτα, αλλά και ο Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν συνανθρώπους μας από όλη την Ελλάδα.
Αξιομνημόνευτη είναι η δραστηριότητά του στους σεισμούς του 1993, στις πυρκαγιές του 2007 και στον σεισμό του Ιουνίου 2008, τρομερές θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για το ποίμνιό του ο Μητροπολίτης Γερμανός βρέθηκε κοντά τους, ενισχύοντάς τους ποικιλοτρόπως υλικά και ηθικά.
Για την προσφορά του κατά τον σεισμό του 1993 στον Πύργο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής επισημαίνει: «Αγρύπνησε, εταλαιπωρήθη, επόνεσε μαζί με τους πληγέντας, πληγωθείς και ο ίδιος. Αλλά και εστήριξε, εθέρμανε, εσπίτωσε, ετροφοδότησε και ποικιλοτρόπως εβοήθησε τους Χριστιανούς του, μάλιστα μετά την ευγενή και γενναία δωρεά προς αυτόν του εκλεκτού συμπατριώτου εφοπλιστού Γιάννη Σπ. Λάτση ποσού 100.000.000 δραχμών».
Το 1996 ίδρυσε εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ το 2009 δημιούργησε την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ηλείας (www.imilias.gr).
Επίσης, συνέχισε την έκδοση του περιοδικού της Μητροπόλεως Ηλείας Άμπελος (Γ΄-Δ΄ περίοδος, 1982-σήμερα), ενώ λίαν αξιόλογες είναι και οι εκδόσεις βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως θεολογικού και γενικότερου περιεχομένου.
Από την αρχή της αρχιερατείας του παρότρυνε τους ιερείς να σπουδάσουν, ώστε τελικά να έχει ανέβει το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου της Ηλείας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Για τη συνεχή καλλιέργεια των ιερέων του, διοργάνωνε επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια και ιερατικές συνάξεις, καθώς και το Ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Ηλείας.
Τέλος, επί των ημερών του επισκέφθηκαν την Ηλεία ως προσκεκλημένοι του μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (Αύγουστος 2003), ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος (επισκέφθηκε την Ηλεία τρεις φορές, τον Αύγουστο του 2008, τον Νοέμβριο 2009 και τον Ιανουάριο του 2018) οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χριστόδουλος (+2008) και Ιερώνυμος Β’ και οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Ιάκωβος (+2005) και Δημήτριος.
Παρά τη μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα που επέδειξε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ως λόγιος και φιλομάθης έβρισκε το χρόνο για τη συγγραφή βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου. Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με τα βιβλία του: 1) ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΙ, ΩΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, 2) Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, 3) ΠΛΑΝΕΣ και η ΑΛΗΘΕΙΑ, 4) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΣ, 5) ΑΧΑΪΑ – ΗΛΕΙΑ ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, 6) Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΗΜΕΡΑ, 7) Ο ΕΞ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ, 8) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΠΑΥΛΟΝ, 9) Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΙΣ, 10) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ, 11) Η ΕΙΣ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 12) ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΤΟΥ ΙΘ’ ΑΙΩΝΟΣ, 13) ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ, 14) Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, 15) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΕΙΑΚΟΝ ΛΑΟΝ, 16) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΥΔΡΑΣ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑΝ, 17) Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΠΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ, 18) Η ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, 19) ΑΙ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΓΙΚΑΙ ΕΠΩΔΑΙ (ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ), 20) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ;, 21) ΤΑ ΝΑΪΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ, 22) ΤΑ ΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, 23) Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΟΥ (κατά την τρίτην δεκαετίαν).