«Εκπαίδευση και μάθηση στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» -παρουσίαση πρακτικών διεθνούς Συνεδρίου

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλειος Γάκης σας προσκαλούν στη Βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Εκπαίδευση και Μάθηση στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη-Πλατεία Ιπποδρομίου).

Ομιλητές είναι: ο Filippomaria Pontani, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, ο Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ο Ανδρέας Γκουτουκώστας, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Συντονίζει η Έλλη Βουζογλάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

Η επιστημονική εκδοτική παραγωγή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με επιτυχία, προσφέροντας στο αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό ακόμα ένα ιστοριογραφικό πόνημα για την πόλη μας.

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter ο τόμος για την παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, με επιμέλεια του ελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας Filippomaria Pontani, με τίτλο: «Education and learning in Byzantine Thessalonike».

Ο τόμος είναι απόρροια του Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην πόλη μας, τον Μάιο του 2022, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) και αναδεικνύει μία άγνωστη και παραθεωρημένη πτυχή της ιστορίας της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης. Χάρη στις μελέτες του τόμου η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ως ένα πολύ σημαντικό κέντρο παιδείας στη βυζαντινή περίοδο, με επιφανείς δασκάλους, λόγιους και σημαντικά σχολεία. Ο τόμος ανοίγει με την εμπεριστατωμένη και εμπνευσμένη παρουσίαση του καθηγητή Filippomaria Pontani με τίτλο: «Ἤσουνα, σβεῖς, ξαναγεννιέσαι: Paideia in Thessalonike Across the Centuries».

Ο παρών τόμος αποτελείται από 11 εργασίες, οι οποίες προσφέρουν νέα στοιχεία και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές για μεμονωμένους λογίους και το έργο τους. Η αγιογραφία, η τοπογραφία, η λεξικογραφία, η μελέτη της φιλολογία στα αρχαία ελληνικά κείμενα, ακόμη και το κανονικό δίκαιο, είναι από τα είδη που ασκούν οι Θεσσαλονικείς λόγιοι ανά τους αιώνες. Άλλες δημοσιεύσεις προσφέρουν γόνιμους προβληματισμούς για τους διδακτικούς στόχους του Ευστάθιου, γλαφυρές όψεις του πνευματικού περιβάλλοντος της πόλης στην πρώιμη εποχή των Παλαιολόγων ή των λόγιων κύκλων στο περιβάλλον του Μανουήλ Β’.

Το βιβλίο αποτελεί μία ουσιαστική συμβολή στη μελέτη της πολιτιστικής ανάπτυξης της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνει καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση του ρόλου της πόλης στην ιστορία της εκπαίδευσης και της μάθησης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....