Έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21»

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινιάζει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, την Έκθεση: «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21», με έργα από τη συλλογή των συλλεκτών Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα, καθώς και Τεκμήρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Το εικαστικό μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, ο οποίος απέδωσε εικαστικά τα μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης του ‘21. Μεταγενέστερα δείγματα λαϊκής τέχνης που παρουσιάζονται είναι το έργο του Μποστ «Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος», το έργο του Φώτη Κόντογλου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής», καθώς και το γλυπτό έργο «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Τα έργα πλαισιώνονται από επιλεγμένα έγγραφα από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), κ. Σταυρούλα Μαυρογένη και η Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια, οι οποίες σε κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση επεξηγούν το θεωρητικό υπόβαθρο, ενώ ο Ιστορικός – Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου αναπλάθει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2021 – 30 Μαρτίου 2022

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....