Έκθεση με σπάνια αγιογραφικά έργα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πολλαπλή σημασία του ενδύματος στην Χριστιανική Τέχνη, με φόντο εντυπωσιακές εμπνεύσεις αυτοδίδακτων λαϊκών καλλιτεχνών, αναμένεται να «ξεδιπλωθεί» στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες. Εικόνες Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές» στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει 46 συνολικά αγιογραφίες από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε δύσκολες περιόδους και συγκυρίες για την πατρίδα μας, με τους καλλιτέχνες να «υιοθετούν» νέους εικονογραφικούς τύπους και νέα ηθικά πρότυπα και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, απεικονίστηκαν μορφές ανθρώπων με τις καθημερινές τους φορεσιές που έδωσαν τη ζωή τους για τη χριστιανική πίστη.

Αυτή η εισαγωγή των τοπικών ενδυμασιών στις εικόνες Νεομαρτύρων αποτέλεσε μία νέα σελίδα στην ιστορία και πορεία της εκκλησιαστικής ζωγραφικής κατά την περίοδο του 19ου αιώνα.

Έργα Χριστιανικής Τέχνης από το 1836 μέχρι και σήμερα

Το παλαιότερο έργο της σημαντικής αυτής έκθεσης χρονολογείται από το 1836 και ορισμένα έργα από την ιστορική αυτή συλλογή φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Φουστανελάς από την περιοχή των Ιωαννίνων, οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, οι Φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης και η Αγία Αργυρή της Προύσας, «μαγνητίζουν» τα βλέμματα και αναμένεται να προκαλέσουν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.

Μέσα από την Ορθόδοξη Αγιογραφία διασώθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα της εποχής, προσφέροντας στο «σήμερα» ένα σημαντικό λαογραφικό υλικό.

Τα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα από την έκθεση στο χώρο του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης, συλλέχθηκαν από διάφορους ναούς της Ελλάδας.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του έτους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....