Έκθεση «Μικρά Ασία, Προσφυγικός Ελληνισμός» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, ενδυμασίες, χειροτεχνήματα, επιστολές και κάρτες, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση για τη Μικρά Ασία που έχει ανοίξει τις πύλες της στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Περισσότερα από 200 σπάνια αντικείμενα και 100 φωτογραφίες που αποτελούν «μάρτυρες» του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Μικρασιατών, «ξεδιπλώνονται» στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Μικρά Ασία, Προσφυγικός Ελληνισμός» η οποία καλύπτει μία περίοδο από το 1.500 μ.Χ. και την προϊστορία της Ιωνίας.

Συγκλονίζουν οι πέντε θεματικές της έκθεσης

Η σπουδαία αυτή πολιτιστική πρωτοβουλία χωρίζεται σε πέντε θεματικές, οι οποίες αφορούν την περίοδο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενώ υπάρχει αναφορά και στον ξεριζωμό, στα προβλήματα των προσφύγων, αλλά και στην αναγέννησή τους στην Ελλάδα. Σωματεία, φορείς και ιδιώτες δάνεισαν τα πολύτιμα αντικείμενά τους για τις ανάγκες της έκθεσης.

Προσφέρεται μία μοναδική αναδρομή στο παρελθόν, με εκθέματα όπως παλιές ζυγαριές, μεταλλικές κούπες, είδη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές στολές και βιβλία, να συναρπάζουν.

«Μαρτυρίες που συγκλονίζουν…»

«Είναι μια έκθεση μνήμης, κειμηλίων, με υλικό που σπάνια συναντά κανείς συγκεντρωμένο. Την έκθεση την προετοιμάζαμε εδώ και ενάμιση χρόνο και ελπίζω να συμβάλει ώστε να ‘ζωντανέψει’ την ιστορία, τις μνήμες και την αγάπη στον Μικρασιατικό Πολιτισμό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος-επιμελητής της έκθεσης κ. Αντώνης Λαμπράκης.

Σε συνδυασμό με τα εκθέματα, παρουσιάζονται συνοδευτικά βίντεο από το αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, τα οποία αφορούν συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων με επίκεντρο τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....