Έκθεση παραδοσιακής γκλίτσας στα Γρεβενά

Η ιστορία και η χρησιμότητα της παραδοσιακής γκλίτσας βρίσκονται στο επίκεντρο έκθεσης που πραγματοποιείται στα Γρεβενά, στο πλαίσιο του συμποσίου λαογραφίας και παράδοσης που διεξάγεται με φόντο την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πίνδος».

Παλαιές γκλίτσες, από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη Γιώργου Παπαδόπουλου, έρχονται για να γοητεύσουν το κοινό και να γυρίσουν το χρόνο πίσω, θυμίζοντας σε μικρούς και μεγάλους τη χρησιμότητα του ανθεκτικού αυτού ραβδιού τα παλιά χρόνια. Αυτός ο πιστός σύντροφος του Έλληνα τσοπάνη έρχεται να αποκαλύψει τα πιο ξεχωριστά… μυστικά της προέλευσής του.

Από τον έλεγχο των προβάτων μέχρι τη… συνοδεία σε γιορτές

Η χρησιμότητα πολλαπλή και όχι μόνο για την φύλαξη και τον έλεγχο των προβάτων. Υπήρχαν, μάλιστα, σκαλισμένες γκλίτσες με διάφορες παραστάσεις ακόμα και με Αγίους και τις οποίες οι άνθρωποι είχαν μαζί τους σε γιορτές, σε πανηγύρια, στην εκκλησία, αλλά και στα καφενεία.

Η γκλίτσα χρησίμευε ακόμα και για να υποβαστάζει το σώμα σε δύσβατα μονοπάτια και στα απότομα βουνά της πατρίδας μας. Αποτελούσε το στήριγμα των χωρικών σε γεωργοκτηνοτροφικές δουλειές, ενώ χρησίμευε και ως αυτοσχέδια κρεμάστρα για να κρεμούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το σακάκι και την κάπα τους.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο λαϊκή τέχνης, το οποίο σιγά-σιγά έρχεται στο προσκήνιο μέσα από εκθέσεις αλλά, και στην πράξη, από το νέα γενιά κτηνοτρόφων.

Συμπόσιο Λαογραφίας και Παράδοσης

Οι εκδηλώσεις στα Γρεβενά ολοκληρώνονται σήμερα, 3 Ιουλίου (η έκθεση γκλίτσας μέχρι και τις 16/07) και περιλαμβάνουν σεμινάρια χορού, περιηγήσεις, ημερίδες και αυθεντικά παραδοσιακά γλέντια. Αξιόλογοι χοροδιδάσκαλοι και εισηγητές δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στις δράσεις, καθώς θα κάνουν αναφορά στο χθες, στο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και βασικός στόχος να αποτελέσουν ένα θεσμό για τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής των Γρεβενών.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....