Έλληνας μαθητής «σαρώνει» τα μετάλλια σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως στα Μαθηματικά, με τις επιδόσεις του στις λεγόμενες Ολυμπιάδες της συγκεκριμένης επιστήμης να εντυπωσιάζουν. Ο λόγος για τον 17χρονο Πρόδρομο Φωτιάδη, ο οποίος καταγράφει συνεχείς διακρίσεις σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος. Τελευταία επιτυχία για τον 17χρονο ήταν το βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα» από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Πρόδρομος είναι μαθητής στο γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του Νικηφόρου Δράμας, ενός οικισμού με 300 μόνο κατοίκους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι φοιτά σε σχολείο της περιφέρειας δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει την κορυφή του… κόσμου των Μαθηματικών, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες.

«Με γοητεύει η ιδέα να κάνω έρευνα πάνω στα Μαθηματικά…»

Ο Πρόδρομος παρά τις τεράστιες επιτυχίες και διακρίσεις του, παραμένει προσγειωμένος και στέκεται στη βοήθεια που του παρέχουν οι καθηγητές του. Σε δηλώσεις του, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο 17χρονος μαθητής τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, σκέφτομαι να κάνω μεταπτυχιακό σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιο επάγγελμα θα ήθελα να εξασκήσω. Αλλά με γοητεύει η ιδέα να κάνω έρευνα πάνω στα Μαθηματικά, ίσως στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής καριέρας. Μου αρέσει να λύνω προβλήματα και εξισώσεις. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση και με γοητεύει η διαδικασία».

Μαθητής-φαινόμενο στα Μαθηματικά

Με κορυφαίο τον μαθητή από τη Δράμα, η ελληνική ομάδα των εφήβων που συμμετείχε από τις 6 έως τις 16 Ιουλίου στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, κατάφερε να προσπεράσει παραδοσιακές δυνάμεις των μαθηματικών, με τον Πρόδρομο να κατακτά το αργυρό μετάλλιο. Οι επιτυχίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου συμμετείχε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που έγινε στη Γεωργία. Αυτή τη φορά επέστρεψε στη Δράμα φορά μ’ ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Πρόδρομος ωστόσο είχε κατακτήσει και χρυσό μετάλλιο την 39η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στην πόλη Αγρός της Κύπρου τον περασμένο Μάιο, με τον Δραμινό μαθητή να ξεχωρίζει και σ’ αυτόν τον διαγωνισμό.

Αναφορικά με το μέλλον; Τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από τα όνειρα που έχει θέσει, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους μ’ όλα όσα πετυχαίνει.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....