Έλληνας ο καλύτερος νέος ερευνητής-καρδιολόγος στην Ευρώπη

Με την εργασία του για την αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού καρδιολογικού συνεδρίου για το 2022. Ο λόγος για τον Έλληνα καρδιολόγο, Αλέξανδρο Πρωτονοτάριο, ο οποίος θεωρείται πλέον και επίσημα ως ο καλύτερος νέος ερευνητής στην ειδικότητά του σ’ όλη την Ευρώπη, καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο «Young Investigator in Clinical Cardiology».

Οι συνάδερφοί του στάθηκαν στην καινοτόμο έρευνα που πραγματοποίησε και στην άριστα τεκμηριωμένη παρουσίαση στην οποία έκανε ο Έλληνας καρδιολόγος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποκομίσει άκρως εγκωμιαστικά σχόλια, καθώς στο επίκεντρο της έρευνάς του βρέθηκε ένα νόσημα το οποίο προκαλεί αιφνίδιο θάνατο σε νέους αθλητές.

Η καλύτερη εργασία στην κλινική καρδιολογία

Στους λόγους για τους οποίους κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Πρωτονοτάριος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή η διάκριση ήρθε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συνεδρίου που αφορά την επιστήμη της καρδιολογίας.

«Αυτό που συνέβη είναι πως στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, όπου παρουσιάζονται χιλιάδες εργασίες απ’ όλο τον χώρο της Καρδιολογίας, η δική μου εργασία κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο. Συγκεκριμένα, η δική μου ερευνητική εργασία βραβεύτηκε ως η καλύτερη στον χώρο της Κλινικής Καρδιολογίας. Είναι μια σημαντική διάκριση, καθώς η εργασία αυτή βρέθηκε μπροστά από εκατοντάδες εργασίες. Και είναι σημαντικό για μένα, γιατί μελετάω ένα νόσημα που δεν είναι τόσο “διάσημο” και αυτό με ικανοποιεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Όταν κάνεις τέτοια έρευνα βοηθάς ανθρώπους»

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Πρωτονοτάριος αναφέρθηκε στο επάγγελμα των γονιών του -ήταν και αυτοί ιατροί- και στην σημαντική έρευνα την οποία πραγματοποίησαν. Καθοριστικές ήταν και οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κατ’ επέκταση η έρευνα την οποία πραγματοποίησε στο συγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Εγώ μεγάλωσα στη Νάξο. Οι γονείς μου ήταν γιατροί και ασχολούνται με την έρευνα. Είχαν δημοσιεύσει την “περίφημη νόσο της Νάξου”. Είναι μια μορφή της αρρυθμιογόνους μυοκαρδιοπάθειας. Εμένα με ενδιέφερε η Ιατρική γιατί ήξερα πως, σπουδάζοντας Ιατρική, θα μπορούσα να ασχοληθώ με την έρευνα. Και όταν κάνεις τέτοια έρευνα, βοηθάς ανθρώπους. Μπαίνοντας στην Ιατρική Σχολή, ήξερα πως θα ασχολούμουν με το ερευνητικό κομμάτι. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν αρκετά καλή για όποιον επιθυμούσε να κάνει έρευνα. Ήταν μια σχολή με πολλές διακρίσεις, που έδινε έμφαση στην έρευνα. Είχα αρκετά καλούς καθηγητές. Όπως επίσης είχα αρκετά καλές σχέσεις και περνούσα παραγωγικό χρόνο με τον Αλέξανδρο Πατριανάκο. Ήταν από τα άτομα που μ’ έκαναν να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τον χώρο της Καρδιολογίας. Είμαι ευγνώμων σε όλους. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήμουν στο University College of London. Εκεί πραγματοποίησα τη διατριβή μου. Εκεί είναι η ερευνητική μου βάση. Δούλευα στο St Bartholomew’s Hospital, που είναι το παλαιότερο νοσοκομείο της Ευρώπης. Εκεί έβλεπα ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες. Και πλέον συνεχίζω με το κομμάτι της ειδικότητας και βρίσκομαι στην περιοχή Λέιτον του Λονδίνου».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....