Έλληνας Παραολυμπιονίκης θα κάνει τον γύρο της Κρήτης κολυμπώντας

Πόσες ώρες κολύμπι άραγε χρειάζεται κανείς για να διασχίσει μία απόσταση 250 χιλιομέτρων, περίπου από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά; Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα δώσει ο Παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος θα προβεί στην υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος.

«Μετά τους αγώνες στο Τόκιο, αποφάσισα να κάνω στροφή και να κολυμπάω στην ανοιχτή θάλασσα. Θέλησα έτσι να στείλω το μήνυμα σ’ όλους, ότι τα άτομα με κάποια αναπηρία, με προβλήματα όρασης, μπορούν να κάνουν πολλά και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους», σημειώνει ο ίδιος περιγράφοντας συνοπτικά την πορεία της ζωής του.

Ο πολυνίκης Παραολυμπιονίκης που μας κάνει υπερήφανους

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ξεκίνησε από νωρίς… να σπάει τα ρεκόρ και τοποθέτησε τον εαυτό του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ουκ ολίγες φορές.

Το 2003, έχοντας ακόμα μία διάκριση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενημερώνεται ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση και την ελαττώνει σταδιακά. Κι εκεί που κάποιος μπορεί να σκεφτόταν να αφήσει τον αθλητισμό και να αφοσιωθεί στη νέα ζωή και την προσαρμογή σε αυτή, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, πολύ απλά συνέχισε να κολυμπάει και μάλιστα να διακρίνεται!

Κατέχει 4 χρυσά, 4 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια σε Παραολυμπιάδες και είναι κάτοχος 24 παγκόσμιων ρεκόρ και 14 παγκόσμιων τίτλων.

Από τη Ρόδο… στη Σύμη για ένα τάμα

Μία ακόμα σημαντική στιγμή της αθλητικής πορείας του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη ήταν όταν τον περασμένο Νοέμβριο, κολύμπησε από την Ρόδο ως την Ιερά Μονή Πανορμίτη της Σύμης, μια απόσταση 25 ναυτικών μιλίων, όπου και παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μεξικό, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ένα χρόνο μετά το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης έρχεται για να «σπάσει» ακόμα ένα ρεκόρ, πάλι για καλό σκοπό. Αυτή τη φορά επιθυμεί μέσα από τη διάνυση της απόστασης Σητεία – Χανιά να δείξει σε όλους ότι η οποιαδήποτε αναπηρία δεν αποτελεί τροχοπέδη για την εκπλήρωση ενός ονείρου ή μιας επιθυμίας. Ίσα ίσα, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, «όλα γίνονται αν το πιστεύεις».

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, ο Παραολυμπιονίκης θα κολυμπήσει από την ανατολική Κρήτη προς τη Δυτική. Εκτός του εντυπωσιακού του εγχειρήματος, θα είναι η πρώτη φορά που θα διανυθεί μια τέτοια απόσταση σε ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή 250 χιλιόμετρα, «σπάζοντας» έτσι ακόμα ένα ρεκόρ.

«Όλα γίνονται αν πιστεύεις…»

«Θα κολυμπώ μόνος. Θα έχω όμως συνοδεία σκαφών, φίλων, προπονητή και του Χρήστου Κορομηλά που με στηρίζει. Όπως και βάρκα γιατρών. Θέλω να τονίσω ότι θα το κάνω για να δείξω πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακατόρθωτο. Όλα γίνονται αν πιστεύεις, τα όνειρα δεν είναι απραγματοποίητα. Θα κολυμπώ κυρίως την ημέρα. Υπολογίζω να κάνω 12-14 ώρες, ανάλογα φυσικά με τον καιρό. Θα ξεκουράζομαι, ασφαλώς. Το φαγητό μου θα είναι ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζω να φτάσω στον προορισμό μου σε περίπου πέντε ημέρες, ίσως περισσότερο, ίσως λιγότερο. Ξαναλέω, ανάλογα με τα ρεύματα. Το κολύμπι θα γίνεται παραλιακά, θα καταγράφεται από κάμερα η διαδρομή, σκοπεύουμε να το επικοινωνούμε, να το βλέπει ο κόσμος και να πειστεί, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι πολλά τα χιλιόμετρα», αναφέρει και προετοιμάζεται ποικιλοτρόπως για την υλοποίηση ενός ακόμα ονείρου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....