Έναρξη 12ης Κληρικολαϊκής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

«Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον!». Την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ενωμένοι, στο πλευρό του Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας και για την προαγωγή του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου, διατράνωσαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» οι συμμετέχοντες στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κατά την έναρξη των εργασιών αυτής στο Σύδνεϋ, τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου.

Στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 650 αντιπρόσωποι κοινοτήτων και κληρικοί, από όλη την αυστραλιανή επικράτεια – αριθμός ιστορικά πρωτόγνωρος και σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον της 11ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2013.

Εμφανώς συγκινημένος από την αθρόα συμμετοχή, ο Σεβασμιώτατος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, έκανε λόγο για «μεγάλη και ιστορική ημέρα» για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Δοξάζοντας τον Θεό που τον αξίωσε να συγκαλέσει, για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Κληρικολαϊκή Συνέλευση, και αφού μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους προκατόχους του, κατέθεσε εμφατικά την υπόσχεση να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο ο θεσμός των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων και να λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, όπως είχε αποφασιστεί. «Έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι ο θεσμός αυτός είναι χρήσιμος και απαραίτητος για τη ζωή της Εκκλησίας, καθώς αναδεικνύεται και διά του τρόπου αυτού η ενότητα και η ομοψυχία του Εκκλησιαστικού Σώματος και καταρρίπτονται οι όποιες σκέψεις και απόψεις για διάσταση μεταξύ Κλήρου και Λαού», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους επισήμους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, με πρώτον τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος, εκπροσωπώντας την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό. Ιδιαίτερη συγκίνηση, επίσης, προκάλεσε η προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου με λόγους ευχαριστίας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον ίδιο προσωπικά. Παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Νικήτα να μεταφέρει τα υιικά αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και την αταλάντευτη αφοσίωσή του στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και στο πανσέβαστο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πέραν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς: Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Αφού ευχαρίστησε όλους για τον κόπο του μακρινού ταξιδιού, στον οποίο υπεβλήθησαν, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης στους εξ Αυστραλίας μετέχοντες, κληρικούς και λαϊκούς. «Όλους σας καλωσορίζω με πολλή αγάπη και σας καλώ σε συστράτευση συνεργασίας και ενότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην εναρκτήρια συνεδρία της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, η οποία έχει ως θέμα «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε» και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης Αιμιλιανός, Σινώπης Σιλουανός, Σωζοπόλεως Κυριάκος, Μαγνησίας Χριστόδουλος, Κερασούντος Ευμένιος και Χαριουπόλεως Βαρθολομαίος, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης. Στις εργασίες της Συνελεύσεως, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, εκτός των ειρημένων προσώπων συμμετέχουν οι Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων των Ενοριών και Κοινοτήτων, οι Πρόεδροι και αντιπρόσωποι των ευαγών Καθιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, καθώς επίσης ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας Δρ Φίλιππος Καριατλής, καθηγητές και λοιποί εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, Διευθυντές, Διδάσκαλοι και μαθητές των ελληνορθοδόξων σχολείων και εκπρόσωποι της Νεολαίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....