Ένας σχολικός λαχανόκηπος σε δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη

Όταν υπάρχει θέληση και μεράκι όλα γίνονται! Έτσι συμβαίνει σε αυτό το δημοτικό σχολείο που βρισκόμαστε σήμερα ! Μέσα στον αστικό ιστό ένας χώρος που κάποτε περνούσες και δεν του έδινες σημασία , αφού ήταν κλειστός πίσω από το δημοτικό γυμναστήριο και το μόνο που είχε ήταν σκουπίδια που πετούσαν κάποιοι ασυνείδητοι , σήμερα έχει μετατραπεί στο καμάρι των παιδιών του 1ου δημοτικού χολείου Αμπελοκήπων . Σε έναν πρότυπο , μοναδικό λαχανόκηπο!

 

Το μεράκι και το κέφι των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, φυσικά των δασκάλων τους αλλά και με τη βοήθεια κάποιων γονέων μετέτρεψε έναν σκουπιδότοπο σε λαχανόκηπο, ενώ δημιούργησαν και θερμοκήπιο στην αυλή του σχολείου. Καλλιεργούν ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μπρόκολα, ρόκα, παντζάρια, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκια και άλλα. Οι μαθητές αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν ..

Είναι το μοναδικό σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο συμμετέχει στο Πρόγραμμα Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Δήμος στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών, τους οποίους συγχαίρει.

Χάρις στην καθοδήγηση των δασκάλων τους ο κήπος τους είναι χάρμα οφθαλμών. Εντός αστικού τοπίου, παρόμοιός του δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Οι μικροί κηπουροί των Αμπελοκήπων έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν τους πάντες. Με την επίβλεψη των δασκάλων τσαπίζουν το χώμα και ποτίζουν τα φυτά. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους . το βλέπετε και εσείς

Και φυσικά δίνουν ιδέες για να κάνουν το ίδιο και άλλα σχολεία .

Με τη επαναχρησιμοποίηση των παλετών τις οποίες έβαψαν κατάφεραν να φτιάξουν έναν όμορφο πολύχρωμο φράχτη.

Τι χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα φθινοπωρινό λαχανόκηπο στο σχολείο;

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θα χρειαστείτε ένα μικρό χώρο με χώμα στην αυλή του σχολείου, 15 με 20 τετραγωνικά είναι αρκετά για να φτιάξετε το λαχανόκηπο σας. Αν δεν έχει βρέξει μέχρι τη φύτευση, ποτίστε το χώμα και σκάψτε το για να γίνει αφράτο. Προσθέστε κομπόστ και κοπριά για να γίνει πιο γόνιμο.

“Κι αν η αυλή μας δεν έχει χώμα;” Θα ρωτήστε τώρα

Κανένα πρόβλημα. Βρείτε παλιές παλέτες, κόψτε τις και φτιάξτε τις δικές σας ζαρντινιέρες. Βάψτε τις, επενδύστε τις με γεωύφασμα στο εσωτερικό, προσθέστε μέσα χώμα και φυτόχωμα. Είστε έτοιμοι να φυτέψετε!

Θα βοηθήσουν όλοι. Παιδιά, Εκπαιδευτικοί, γονείς και παππούδες. Ενεργοποιείστε όλη την κοινότητα του σχολείου. Ας γίνουν όλοι μια ομάδα.  Όπως έγινε εδώ στο πρώτο δήμοτικό Αμπελοκήπων.

Μην προσπαθήσετε να βάλετε πολλά φυτά και πελαγώσετε.

Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για τα κηπευτικά μας, είτε φυτεύουμε στο χώμα είτε σε ζαρντινιέρες.

Εξασφαλίζουμε θέση στον κήπο με καλή στράγγιση, δηλαδή να φεύγει το νερό και να μην λιμνιάζει προκειμένου να μη σαπίσουν τα φυτά μας.

Ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα στην αρχή του φθινοπώρου και στη συνέχεια προσαρμόζουμε το πότισμα μας μέσα στο χειμώνα ανάλογα με τις βροχές.

Οι μέρες θα περάσουν γρήγορα. Τα φυτά θα μεγαλώσουν με τη φροντίδα των παιδιών και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και θα απολαύσουν ολόφρεσκους καρπούς, πλήρους διατροφικής αξίας.

Μη φοβηθείτε λοιπόν και οργανωθείτε όπως έκαναν σε αυτό το σχολείο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....