Εορτάζει η Δάφνη Πέλλας τον Άγιο Χαράλαμπο

Εορτάζει η Δάφνη Πέλλας τον Άγιο Χαράλαμπο. Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο!

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου έγραψε στο facebook:

“Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα στο χωριό όλων μας, στην Δάφνη μας!!
Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα σ όλες τις εορτάζουσες και εορταζοντες!
Και του χρόνου με υγεία”!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

 

Η Δάφνη είναι χωριό της ΠΕ Πέλλας και από το 1999 δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Σκύδρας. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Σκύδρας σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου.
Το χωριό είναι χτισμένο στο κέντρο της Πέλλας, ανάμεσα στα βουνά Βόρας, Βέρμιο και Πάικο. Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες Πόντιοι, οι οποίοι ήρθαν το 1923-1924 από τη Μικρά Ασία.

Στον τόπο που συναντούμε σήμερα το χωριό, ζούσε ένας τσιφλικάς, ο οποίος θέλοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα υπάρχοντα του προσέλαβε σαν βοηθό του ένα από τους πόντιους που είχαν φτάσει στην περιοχή. Ο πόντιος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του εργοδότη του κι έτσι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή. Όταν τα πράγματα πια αποκαταστάθηκαν και η ηρεμία επικράτησε ξανά στην περιοχή, ο μικρός τσοπάνης δέχτηκε την επίσκεψη του αδελφού του, Ιωάννη Θεοδωρίδη. Εκείνος κατάλαβε αμέσως ότι το μέρος αυτό ταίριαζε στις απαιτήσεις του και των συγχωριανών του. Ενημέρωσε λοιπόν τους υπόλοιπους για την ευφορία, τη γονιμότητα και την καταλληλότητα του εδάφους και αμέσως πήραν την απόφαση για την εγκατάσταση στο μέρος αυτό.

Οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων Δάφνης κατοικούσαν στο χωριό Κερεζλί της επαρχίας Καπαζάρ του νομού Νικομήδειας της Μικράς Ασίας(σημερινό Ισμίτ). Το Κιρεζλί κατοικούνταν από πολλές ελληνικές οικογένειες και ήταν χωρισμένο σε 6 μαχαλάδες και είχε μια εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και δυο παρεκκλήσια του αγίου Γεωργίου και του Αγίου Χαράλαμπου. Το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου ανιστορήθηκε και είναι ο σημερινός ιερός ναός της Δάφνης όπου εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Είχε μονοτάξιο δημοτικό σχολείο και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και κτηνοτροφία.
Στα 1920 οι Τούρκοι μπήκαν στο χωριό, εκτέλεσαν αρκετούς άντρες και στη συνέχεια το έκαψαν. Όσοι κάτοικοι κατόρθωσαν να κρυφτούν στα γύρω δάση γλίτωσαν, ενώ τους άλλους τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στα σπίτια τους. Οι κρυμμένοι στα δάση σώθηκαν από τον καπετάν Βαγγέλη που τους οδήγησε έπειτα από πολυήμερη πορεία στην περιοχή Καραβόνι Νικομήδειας όπου στάθμευαν μονάδες του ελληνικού στρατού και από εκεί ήρθαν στην Ελλάδα στα 1921.

Αυτά γράφει για την παλιά πατρίδα το Κιρεζλί η εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού «εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία». Στο Κιρεζλί οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Δάφνης είχαν τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία. Η προέλευση τους έχει σχέση με το χωριό Κορονιξα της Τραπεζούντας το όποιο εγκαταλείπουν στα 1840 λόγω χαλεπών καιρών και εγκαθίστανται στην περιοχή Κωτυωρων Φατσας και ιδιαίτερα στο χωριό Μπουλαμάν όπου παραμένουν περίπου 40 χρόνια.

Η Δάφνη αρχικά ονομαζόταν Γρόπα επειδή οι δύο οικογένειες που κατοικούσαν στο χωριό ονομάζονταν Γροπαλίδες. Αργότερα όμως με την άφιξη των ποντίων στην περιοχή οι πρώτοι κάτοικοι αποχώρησαν κι έτσι το χωριό άλλαξε όνομα. Ήταν ένας τόπος γεμάτος νερά, υγρασία και ελονοσία. Όταν φτιάχτηκαν τα κανάλια με έργα του 1928 και αποξηράνθηκε η λίμνη με τη δημιουργία του Λουδία, το χωριό σώθηκε. Στη συνεχεία άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Βαλτολίβαδο. Αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να μπει ένα όνομα χωρίς πολλές συλλαβές και δόθηκε το σημερινό όνομα Δάφνη. Το χωριό στη σημερινή του μορφή βρίσκεται στο κέντρο εύφορων χωραφιών και χαρακτηρίζεται από τα γραφικά όμορφα σπιτάκια. Συμφωνά με την τελευταία απογραφή, το χωριό αριθμεί περίπου 800 κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως το χωριό είναι το νεότερο σε ηλικία από όλα τα χωριά της περιοχής και μάλιστα της ΠΕ Πέλλας.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εγκαινίασε τον νεόδμητο δισυπόστατο Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου και Σοφίας της εν Κλεισούρα. Στα εγκαίνια συμπεριελήφθησαν και οι άγιοι Αρσένιος ο Καππαδόκης, Παΐσιος ο Αγιορείτης, Γεώργιος Καρσλίδης και Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης.

Στο χωριό δραστηριοποιούνται πολιτιστικά ο Ποντιακός Σύλλογος Δάφνης Πέλλας και Σύλλογος Ποντίων Δάφνης «Παναγία η Κίρεζλι».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....