Επέστρεψε στο νησί της Τήνου η σπάθα του απελευθερωτή του Ναυπλίου Στάϊκου Σταϊκόπουλου

Ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Αρματωμένοι Μωραΐτες, την παραμονή του Αγίου Πνεύματος Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 παρέλαβαν από το Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου όπου εκτίθοταν από τις 20 Νοεμβρίου 2022, την Σπάθα του Απελευθερωτή του Ναυπλίου Στάικου Σταϊκόπουλου.

Η σπάθα του ήρωα παραδόθηκε σε μια μικρή λιτή τελετή από τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Μουσείου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου στον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Δημούλη.

Την επομένη το πρωί Δευτέρα 5 Ιουνίου ο Πρόεδρος και αντιπροσωπία του Συλλόγου Αρματωμένοι  Μωραΐτες ταξίδεψαν στο νησί της Τήνου όπου παρέδωσαν σε κλίμα συγκίνησης και φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, στην Επιτροπή του “Δημοτικού Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδας Γύρλας”, όπου εορτάζει, το κειμήλιο, μαζί με τις ευχαριστίες όλων των Ναυπλιέων για την παραχώρηση όλο αυτό το διάστημα.

ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΓΥΡΛΑΣ ΤΗΝΟΥ


Ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή με κατεύθυνση το Πόρτο και σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από τη Χώρα της Τήνου συναντάμε την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στη Γύρλα. Γύρλα στην ντόπια τηνιακή διάλεκτο σημαίνει στροφή και αναφέρεται σε παρακείμενο χείμαρρο, ο οποίος κάνει στροφή γύρω από τη Μονή.

Το έτος ίδρυσης του μοναστηριού δεν είναι βέβαιο. Εικάζεται όμως ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και το 1744 ανακαινίστηκε από τον αγιορείτη μοναχό Γρηγόριο, Τήνιο στην καταγωγή.
Το μοναστήρι κατά την Τουρκοκρατία υπήρξε σημαντικός πόλος εκκλησιαστικής και εκπαιδευτικής δράσης των υπόδουλων Ελλήνων.

 Στο μοναστήρι εγκαταβίωσαν μοναχοί από το Άγιο Όρος οι οποίοι ίδρυσαν σχολείο και ιεροσπουδαστήριο. Σήμερα μπορεί κανείς ακόμη να επισκεφθεί την κρύπτη του «κρυφού σχολειού».
Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικής, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και εορτάζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και έγγραφα και οστεοφυλάκιο.
    • Το Λαογραφικό είναι ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο λαϊκής τέχνης που συγκεντρώνει στοιχεία της καθημερινής ζωής της Τήνου του παρελθόντος.
    Μεταξύ των εκθεμάτων του περιλαμβάνονται:
    • -Παραδοσιακά μαρμάρινα υπέρθυρα
    • -Ενθύμια της επανάστασης (ξίφη, όπλα, ανάμεσά τους και το σπαθί του Στάϊκου Σταϊκόπουλου))
    • -Ευρήματα από τον τορπιλλισμό του καταδρομικού Έλλη
    • -Ξυλόγλυπτα έργα
    • -Τα πρώτα φανάρια του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
    • -Γύψινα διακοσμητικά με θεματολογία αντλημένη από την παραδοσιακή τηνιακή αρχιτεκτονική
    • -Μαρμάρινο ηλιακό ρολόι (στον εξωτερικό χώρο)
    Μοναδικής τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, καθώς και οι εικόνες του 18ου αιώνα.

Η Μονή δε διαθέτει πια μοναχούς αλλά είναι ΝΠΔΔ και διοικείται από επιτροπή του δήμου της Τήνου με τον τίτλο «Ιερό Δημοτικό Ίδρυμα Αγίας Τριάδος Γύρλας».

Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....