Επετειακή εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» της Μητροπόλεως Αιτωλίας

Επετειακή εκδήλωση με αφορμή την λήξη των μαθημάτων του τρέχοντος σχολικού έτους και την συμπλήρωση 30 χρόνων από την επίσημη λειτουργία της, πραγματοποίησε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το απόγευμα της Κυριακής 18ης Ιουνίου 2023, στο Κινηματοθέατρο «Άνεσις» στο Αγρίνιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με αναφορές στον μακαριστό ιδρυτή της, πρωτοψάλτη Γεράσιμο Πρεβεζιάνο και με την παρουσία πολλών εκ των πρώτων αποφοίτων και πτυχιούχων της Σχολής.

Στο πρώτο μέρος τρία χορωδιακά σύνολα μαθητών και πτυχιούχων ερμήνευσαν εκκλησιαστικούς ύμνους. Το πρώτο σύνολο διηύθυνε η κ. Βιργινία Μπισμπίκη, το δεύτερο διηύθυνε ο κ. Παντελής Καντάνης και το τρίτο χορωδιακό σύνολο διηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Λανάρας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο ιδρυτή και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Γεράσιμο Πρεβεζιάνο. Ακούστηκαν ψαλτοτράγουδα, συνθέσεις και διασκευές του μακαριστού δασκάλου, τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά, μαθητές και πτυχιούχοι της Σχολής, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μήτσου, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κλείνοντας την πολύ όμορφη εκδήλωση, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του «διότι η αποψινή επετειακή εκδήλωση έφερε στην επιφάνεια μορφές ιερές που καθόρισαν την εκκλησιαστική ιστορία αυτής της τοπικής Εκκλησίας, όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος, επί των ημερών του οποίου συγκροτήθηκε και συστάθηκε αυτή η Σχολή. Και ο άμεσος προκάτοχος μας, ο Μητροπολίτης Κοσμάς που αγάπησε πολύ αυτή τη Σχολή και εργάστηκε συστηματικά για την πρόοδο και την εξέλιξή της», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι και η ψυχή του μακαριστού Γεράσιμου Πρεβεζιάνου, του μεγάλου αυτού ιεροψάλτου αγάλλεται και χαίρει, διότι το έργο που εκείνος ξεκίνησε, συνεχίζεται με τη Χάρη του Θεού.  Μπορεί ο Θεός να μας τον στέρησε πρόωρα από κοντά μας – και σίγουρα η Σχολή αυτή θα είχε περισσότερο ακόμη έργο να αποδώσει εάν ήταν εν ζωή – όμως το δικό του παράδειγμα είναι ακόμη ζωντανό, τα θεμέλια που εκείνος έβαλε είναι γερά και πάνω σε αυτά τα θεμέλια οικοδομήθηκε η Σχολή γι’ αυτό και μπορεί να οδηγείται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον διευθυντή, το διδακτικό προσωπικό, τους χοράρχες, τα μέλη των χορωδιών, τα μέλη του ορχηστρικού συνόλου και όσους συνείργησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη τους στην τοπική Εκκλησία και πρότεινε τη δημιουργία Συλλόγου Γονέων για να προσφέρεται λόγος και ρόλος στους γονείς των μαθητών και σπουδαστών της Σχολής.

«Η συμπλήρωση 30 ετών είναι όντως ένα ορόσημο, ένας σταθμός που θα πρέπει να μας οδηγήσει στη δοξολογία του ονόματος του Θεού, αλλά ταυτόχρονα και σε περισυλλογή και προσευχή για το μέλλον αυτής της Σχολής» τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ζήτησε από τον διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την νέα τριακονταετία της Σχολής, «γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας, να μην εγκλωβιζόμαστε μόνο στο παρόν, αλλά να οραματιζόμαστε την Σχολή μας μετά από τριάντα χρόνια και θέλω με την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους να είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε σε όλους το όραμά μας για την Σχολή, για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, για τις καινούργιες ανάγκες που έχουν αναδειχθεί, αλλά και τον τρόπο που θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τη Σχολή, να την αναβαθμίσουμε, να την καταστήσουμε ένα ζωντανό φυτώριο μέσα από το οποίο θα αποφοιτούν οι εραστές της ιερής αυτής τέχνης και κυρίως και προπάντων οι μελλοντικοί ιεροψάλτες της τοπικής μας Εκκλησίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανακοίνωσε την απόφασή του να στεγασθεί πλέον η Σχολή στην οικία που ανήκε στην οικογένεια του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και την οποία η αείμνηστη αδελφή του Ελένη κατέλιπε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λέγοντας τα εξής: «Στο πλαίσιο του ανύστακτου ενδιαφέροντός μας για το μέλλον αυτής της Σχολής, με απόφασή μας και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντού, αυτή η οικία θα στεγάσει από τούδε και στο εξής την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Πιστεύω ότι είναι μία δράση που πραγματικά εγγυάται τον χαρακτήρα αυτής της οικίας που φιλοξένησε τα ιερά πρόσωπα του μακαριστού προκατόχου μας Κοσμά Αρχιερέως, του αδελφού του Αποστόλου, Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου και της αδελφής τους Ελένης και σίγουρα θα χαίρονται και θα αγάλλονται κάθε φορά που μέσα σε αυτήν την οικία νέοι άνθρωποι θα υμνούν τα μεγαλεία του Θεού, θα διδάσκονται την ιερά αυτή τέχνη και οι ψαλμωδίες από αυτή τη νέα έδρα της Σχολής θα ανεβαίνουν και θα γίνονται ευπρόσδεκτες στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο».

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε τιμητικές πλακέτες στον αείμνηστο Γεράσιμο Πρεβεζιάνο, την οποία επέδωσε στην σύζυγό του Αγνή Δασκαλάκη· στον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Θεόκλητο Λεγάτο, Πρόεδρο της πρώτης Διοικούσης Επιτροπής· στον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Γρηγόριο Παπακωστόπουλο, πρώτο Διευθυντή της Σχολής· στον κ. Ιωάννη Κωστάκη, τον κ. Θεόδωρο Μπράνη και τον κ. Γεώργιο Κουρεμένο, οι οποίοι διετέλεσαν Γραμματείς της Σχολής· την κ. Μαρία Βουλδή, που ανήκε στην ομάδα των πρώτων συνεργατών του αειμνήστου Γερασίμου Πρεβεζιάνου και στον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Γεώργιο Τριανταφυλλάκη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος απένειμε βραβεία προόδου, επιμέλειας και ήθους στους σπουδαστές Μάριο Παρθένη, Δημήτριο Γρίνο και Βασίλειο Χαρακίδα.

Την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Καντάνης, ο οποίος κατά την εισαγωγική του ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αποψινή μας εκδήλωση έχει σκοπό να δώσει στην αγάπη σας ένα δείγμα αυτής της Μουσικής των Αγγέλων. Και υπό αυτό το πρίσμα θα παρακαλούσαμε  να παρακολουθήσετε τις τρεις χορωδίες των μαθητών μας. Μέσα από τους ύμνους που θα παρουσιάσουν οι μαθητές να αντιληφθούμε, εκτός από τη μουσική τους κατάρτιση, την προσευχητική τους διάθεση με τον συναισθηματικό πλούτο που κάθε ύμνος δημιουργεί. Γιατί κάθε ήχος, όπως τονίζει ο Μ. Βασίλειος, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδρούν στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, άλλοτε με συναισθήματα χαρμολύπης, άλλοτε κατανύξεως, άλλοτε δοξολογίας, άλλοτε ικεσίας κλπ. Κάθε ήχος δημιουργεί  τον τρόπο, το μέσον για την ψυχική μας ανάταση προς τον Τριαδικό Θεό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας!

30  χρόνια λειτουργίας ως Σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος, δηλαδή με Πρόγραμμα Σπουδών και Διδακτέα ύλη που είναι καθορισμένη σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

30 χρόνια προσφοράς στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία!

Η εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής αφορά σε κάθε άνθρωπο, που θέλει να ζήσει μέσα από τους ύμνους την προσευχή και την κατάνυξη και μέσα από το παραδοσιακό τραγούδι τον ελληνικό πολιτισμό και να εμπνευστεί απ’ αυτόν τον μοναδικό θησαυρό.

Αυτή λοιπόν, την πατρώα μουσική μας, υπηρετεί και καλλιεργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με αίσθημα ευθύνης, χάρη στη στήριξη και το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και χάρη στην αγάπη, στην εργατικότητα και στη μουσική κατάρτιση όλων των συναδέλφων καθηγητών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, γονείς, φίλοι και συγγενείς των μαθητών και σπουδαστών και πλήθος κόσμου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/YrkoMjPWVhVPDSfi6

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....