Επέτειο μνήμης θυμάτων κατοχής στη Λευκίμμη Κέρκυρας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε μνημόσυνο εις τιμήν πεσόντων κατά τον Φεβρουάριο του 1944 στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Λευκίμμης.

Ομιλητής της επισήμου επιμνημόσυνης δέησης ήταν ο ελλογιμώτατος διδάκτωρ καθηγητής Ιστορίας,  του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Γαστεράτος. Παρών στη εκδήλωση και ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Λέσσης που και ο ίδιος χαιρέτησε την εκδήλωση .

Τον Φεβρουάριο του 1944 επιβατηγό λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λευκίμμη-Κέρκυρα, λίγο μετά την αφετηρία του, δέχθηκε επίθεση από συμμαχικά αγγλικά αεροσκάφη, πιστεύοντας ότι οι επιβαίνοντες ήταν εχθρικώς διακείμενοι στη πατρίδα. Εις μάτην μετά τους πυροβολισμούς και το μάλλον φονικών όπλων, οι επιβαίνοντες διασκορπίστηκαν προκειμένου να γλυτώσουν από τα εχθρικά πυρά κουνώντας μάλιστα και λευκά μαντήλια για να δηλώσουν ότι ήταν απλοί πολίτες. Παρά ταύτα οκτώ εκ των επιβαινόντων σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν ένας εκ των οποίων είναι ακόμη επιζών.

Ο δήμαρχος της νοτίου Κέρκυρας  δήλωσε το χρέος του να ανεγείρει μνημείο στον τόπο του μαρτυρίου, για να θυμίζει σε όλους τα δεινά του πολέμου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....