Επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη στο Αρχείο και στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Ό Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Μαΐου επίσημη πρώτη επίσκεψη στον χώρο του Αρχείου καθώς και στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Ο κ. Παπαγεωργίου έφτασε αρχικά στο Αρχείο της Κοινότητας στις πέντε το απόγευμα. Τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής, τα μέλη την Εφορείας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, κ. Λεωνίδας Φοντριέ, κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, κα Εύα Τσιάρα, η υπεύθυνη του Αρχείου κα Χάιδω Ζώτου και η κα Ράνια Άττα.

Η ξενάγηση του Έλληνα Πρέσβη ξεκίνησε από την κεντρική αίθουσα της υποδοχής την οποία κοσμούν τα ζωγραφικά πορτρέτα Βασιλιάδων, Πρωθυπουργών, Ευεργετών, Αιγύπτιων Πασάδων και Ελληνορθόδοξων Αρχιερέων, η Προσκοπική κάπα του γνωστού και ιδιαιτέρως αγαπητού στην Παροικία Έφορου Τσιάρα, αλλά και οι φορτωμένες βιτρίνες με τα υλικά καθημερινής χρήσης μιας άλλης εποχής, που οι υπεύθυνοι του Αρχείου διέσωσαν και ανέδειξαν από τις αποθήκες των Ελληνικών σχολείων του Καΐρου και του Πόρτ Σάιντ.

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημερώθηκε εκτενώς για την ιστορική διαδρομή της ανάγκης διατήρησης του αρχειακού υλικού της Κοινότητας με βάση την σύγχρονη παγκόσμια μεθοδολογία διατήρησης ευαίσθητων υλικών, καθώς και για την αποτελεσματική οργάνωση του τεράστιου αυτού όγκου πληροφοριών με σκοπό το σύνολο του Κοινοτικού αρχείου να είναι προσβάσιμο  σε μελετητές και ιστορικούς που ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν.

Ο Έλληνας Πρέσβης δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος που μπόρεσε να δει από κοντά τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της νεοϊδρυθείσας Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, να διαβάσει για λίγο το τι ειπώθηκε την μέρα εκείνη και να δει στο μεγάλο βιβλίο των μελών του Συλλόγου των Παλαιών Πολεμιστών, τις φωτογραφίες αλλά και τις πρωτότυπες υπογραφές των Ελλήνων που πάλεψαν για την λευτεριά της ανθρωπότητας στις μάχες του Ελ Αλαμέιν και όπου αλλού στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

 

Η ξενάγηση κράτησε αρκετή ώρα με τον κ. Παπαγεωργίου να δείχνει αμείωτο και ειλικρινές  ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντα στοιχεία της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο. Είδε τα απομεινάρια των Επαγγελματικών Σχολών της Κοινότητας, τις εικόνες, τις επιγραφές, τα διακοσμητικά σωματείων και των παροικιακών ενώσεων του παρελθόντος και τέλος στάθηκε μπροστά στο μοναδικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τον απεικονίζει χαμογελαστό και έχει φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου.

Στο τέλος της παρουσίασης η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ επέδωσε στον κ. Παπαγεωργίου αναμνηστικό δίπλωμα και τον ευχαρίστησε για την τιμητική του επίσκεψη στον χώρο του Αρχείου.

Επόμενος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρέσβη τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, όπου τον υποδέχτηκε και τον καλωσόρισε η Διευθύντρια κα Γιάννα Καρδάση και η κα Νόρα Άττα . Ο κ. Καβαλής ξενάγησε τον κ. Παπαγεωργίου στους χώρους των Γραφείων και στην συνέχεια τον οδήγησε στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων που ήταν συγκεντρωμένα όλα τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής την Ε.Κ.Κ.

1 / 7

Ο κ. Παπαγεωργίου πήρε την θέση του προεδρεύοντος και ξεκινώντας της συνεδρίαση ενημερώθηκε από τον κ. Καβαλή για την τρέχουσα πορεία της Κοινότητας, τα θετικά βήματα και τις οργανωμένες δράσεις που εκπονεί στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, στα Ελληνικά σχολεία, στην συντήρηση και διατήρηση των ιστορικών και υπεραιωνόβιων κτηρίων, αλλά και στην αδιάλειπτη προνοιακή πολιτική προς τον αδελφό όπως το χαρακτήρισε Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρά τις συναλλαγματικές δυσκολίες της Αιγύπτου.

Ο Έλληνας Πρέσβης αφού ευχαρίστησε όλους για την ξεχωριστή εμπειρία, του να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στο Αρχείο και στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας αλλά και να γνωρίσει από κοντά όλα τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής, δήλωσε: « Ό,τι και αν ξέρει κανείς και όσο καλά και αν το ξέρει από πριν για τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου, μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία του είναι σε θέση για να καταλάβει επί της ουσίας τα τι και τα πώς. Εσείς εδώ, συνομιλείτε με την Ιστορία και ίσως δεν μπορείτε να το καταλάβετε όπως το αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς οι «παροδικοί» που περνάμε από αυτόν τον τόπο. Θα είμαι παρών σε κάθε εκδήλωση και σε οποιαδήποτε έκφραση συνέχει την Κοινότητα και φέρνει τους Πάροικους μαζί. Εσείς που ζείτε εδώ καθημερινά ξέρετε τα προβλήματα, αλλά έχετε και το όραμα για να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της η Κοινότητα προς το μέλλον. Από την μεριά μου θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντα μαζί σας. Από πάνω σας, δίπλα σας αλλά και ως μια αγκαλιά. Θέλω να συζητήσουμε μαζί όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν ως Κοινότητα και σας υπόσχομαι να προσπαθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να αμβλύνω τις όποιες δυσκολίες για να συνεχίσετε με την δύναμη που έχετε την πορεία σας προς ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.»

Η επίσημη συνάντηση έλαβε τέλος με τον Έλληνα Πρέσβη να αποχαιρετάει  όλους τους παριστάμενους και να θέτει επί τάπητος το επόμενο ραντεβού για την επίσκεψη του στο Ελληνικό Νοσοκομείου του Καΐρου.

 

πηγη και περισσότερες φωτογραφίες 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....