Επίσκεψη από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος στις απόμακρες ελληνορθόδοξες μικρές κοινωνίες

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τα τελευταία χρόνια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός αφιέρωσε ικανό χρόνο για να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις απομακρυσμένες περιοχές της τεραστίας σε έκταση Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Η Αδελαΐδα είναι η πύλη προς την ενδοχώρα της Αυστραλιανής ηπείρου, η δε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια περιλαμβάνει την Νότιο Αυστραλία και την Βόρειο Επικράτεια, καθώς, επίσης, για πρακτικούς λόγους, ορισμένες απομακρυσμένες κωμοπόλεις στα άκρα των συνόρων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, Κουηνσλάνδης και Δυτικής Αυστραλίας. Οι κωμοπόλεις αυτές είναι από τις πλέον απομακρυσμένες στη χώρα, αν όχι στον κόσμο, και σπανίως είχαν την ευκαιρία να τις επισκεφθεί ορθόδοξος ιερεύς.

Έχοντας κάποια εμπειρία του ταξιδιού στην ενδοχώρα από προηγούμενες επισκέψεις του, μικρότερων αποστάσεων (περιλαμβανομένης μιας σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την Αδελαΐδα), ο Θεοφιλέστατος αυτή τη φορά ξεκίνησε ένα πιο φιλόδοξο ταξίδι, συνοδευόμενος από μια ομάδα έξι ατόμων, για να φέρει τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας στους ανθρώπους της αυστραλιανής ενδοχώρας. Η διαδρομή γίνεται στα χνάρια του John McDouall Stuart, του πρώτου Ευρωπαίου που διέσχισε την Αυστραλία από Νότο προς Βορρά και τ’ ανάπαλιν (το 1861-62). Η υπό τον Θεοφιλέστατο ομάδα ταξιδεύει αυτή τη στιγμή καθ’ όλο το μήκος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος και του αυτοκινητόδρομου που φέρει το όνομα του πρωτοπόρου εξερευνητού.

Καταλύτης του πρώτου σκέλους αυτού του ταξιδιού υπήρξε η τέλεση των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας στην Alice Springs. Η μικρή αυτή πόλη των 25.000 κατοίκων πήρε τ’ όνομά της από την σύζυγο του πρωτοπόρου του τηλεγράφου Sir Charles Todd, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος των εργασιών κατασκευής της τηλεγραφικής γραμμής που συνέδεσε την Αδελαΐδα με το Ντάργουιν το έτος 1872. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 545 μέτρων μεταξύ της δυτικής και ανατολικής οροσειράς MacDonnell και απλώνεται στις όχθες του συνήθως ξηρού ποταμού Todd. Ξεκίνησε ως κέντρο εξυπηρέτησης για την ποιμενική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ πλέον η οικονομία της ποικίλει και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των δημοσίων υπηρεσιών, εθνικής αμύνης, ορυχείων και τουρισμού. Φιλοξενεί μια σειρά από φημισμένες εκδηλώσεις, όπως την «λεμβοδρομία» στην ξηρά κοίτη του ποταμού Todd και τούς αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην έρημο της αυστραλιανής ενδοχώρας, που προσελκύουν διαγωνιζόμενους απ’ όλο τον κόσμο.

Η Alice Springs είναι διάσημη για το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Αυστραλίας, στο μέσο της διαδρομής από Αδελαΐδα προς Ντάργουιν, σε απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων κι από τις δυο αυτές πόλεις. Καθώς δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολο να οδηγήσεις σε μια μέρα την απόσταση αυτή, ο Θεοφιλέστατος με την μικρή ομάδα που τον συνόδευε σταμάτησαν για διανυκτέρευση και ξεκούραση στην κωμόπολη Coober Pedy, που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της διαδρομής, το βράδυ της Πέμπτης, 23 Νοεμβρίου. Το πρωί της επομένης τέλεσαν την ακολουθία της Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Μαζί τους συμπροσευχήθηκαν ο διαβιών εκεί Μοναχός π. Ιωάννης Eslick και  μια δωδεκάδα περίπου εντοπίων πιστών, οι οποίοι πήγαν να εκκλησιαστούν πριν πάνε στις δουλειές τους, προσέλευση όντως ικανοποιητική για την περίσταση. Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στους πιστούς τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Μετά το πέρας της ακολουθίας, η ομάδα ανέχωρησε για την Alice Springs, όπου έφτασε το βράδυ της Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου.

Ο Θεοφιλέστατος είχε προετοιμαστεί για δυο ζεύγη βαφτίσεων (διδύμων κοριτσιών της μιας οικογενείας, και αγοριού και κοριτσιού της άλλης) το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στην ευγενώς φιλοξενούσα τοπική καθολική εκκλησία. Το γεγονός της εισόδου στο σώμα της Εκκλησίας τεσσάρων νέων μελών Της θα ήταν, ασφαλώς, μεγάλη ευλογία, όμως αυτό που έζησαν ο Θεοφιλέστατος και τα μέλη της ομάδος που τον συνόδευαν ήταν πέραν πάσης προσδοκίας – στο τέλος της μέρας είχαν τελεστεί δώδεκα συνολικώς Μυστήρια – πέντε χρίσματα, τέσσερις βαφτίσεις, δυο γάμοι και μία νεκρώσιμος ακολουθία. Πραγματικά, αυτό ήταν μια μεγάλη ευλογία από τον Θεό! Τούτο συνέβη επειδή πολλοί από τους πιστούς που ζουν στην Alice Springs δεν είχαν πρόσβαση στα Μυστήρια της Εκκλησίας στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Την επομένη, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν και πάλι για την τέλεση του Όρθρου και της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Πολλοί από το εκκλησίασμα των τριάντα περίπου πιστών κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του για την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, του πλουσίου νέου, τόνισε τους κινδύνους του υλικού πλούτου για την σωτηρία μας και προέτρεψε τους πιστούς να μελετούν την Αγία Γραφή για να αποκτήσουν πνευματικό πλούτο. Επίσης, μετέφερε στους πιστούς τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ένα γρήγορο πακετάρισμα για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού με προορισμό το Tennant Creek.

Συνολικά, το πρώτο σκέλος του ταξιδιού καθ’ όλο το μήκος της Αυστραλίας, από Νότο προς Βορρά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν μια πολύ μεγάλη ευλογία, που χάρισε ο καλός Θεός στους συμμετέχοντες, να δουν τόσους πολλούς ανθρώπους να καλωσορίζονται στην Πίστη. Είθε ο Θεός να ευλογήσει εξ ίσου το υπόλοιπο ταξίδι τις επόμενες μέρες.

 

vema aus 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....