Επίσκεψη του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Αποστόλου στην Κρήτη

Την περίοδο μεταξύ 24ης και 28ης Οκτωβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Διάκονο π. Δανιήλ Ζαφείρη, μετέβη στο νησί της Κρήτης για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας των Νέων Βρυούλων – Κατσαμπά.

Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023, αφίχθη μετά της συνοδείας αυτού στον αερολιμένα του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης. Στην συνέχεια, μετέβησαν στην ανδρώα Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, όπου τους υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος αυτής π. Τιμόθεος Παναγιωτάκης. Το βράδυ παρετέθη δείπνο από τον Καθηγούμενο και την συνοδεία του στο γραφικό χωριό «Μελιδόνι» του Νομού Ρεθύμνης.

Την επομένη, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων στην Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, όπου συναντήθηκε με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο. Ακολούθως, ξεναγήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης και στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, τα οποία ευρίσκονται παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ναού. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας, η οποία φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και πραγματοποιείται προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια, Αρχιερείς και Κληρικοί επισκέφθηκαν τον κλινήρη πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και παρεκάθησαν στο γεύμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέων Βρυούλων – Κατσαμπά, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο Ηράκλειο της Κρήτης και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στη Μεγαλόνησο, η οποία αποτελει ευλογία για το ποίμνιο, το οποίο ευρίσκεται υπό τη σκέπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Το πρωί, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εν πληθούση εκκλησία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσσού κ. Μεθοδίου. Το μεσημέρι προσεφέρθη γεύμα από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου, στο οποίο, εκτός από τον Σεβασμιώτατο κ. Απόστολο, παρεκάθησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, πολλοί κληρικοί και οι Επίτροποι του Ι. Ναού.

Το εσπέρας, επεσκέφθη το χωριό Καστέλλι, όπου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου κυρού Νικηφόρου Ψυλλάκη, αποφοίτου της Ι. Θεολογικής Σχολής Χάλκης, όπου παρευρέθησαν οι οικείοι του θανόντος και ο συμφοιτητής και φίλος αυτού π. Μιχαήλ Κανιαδάκης. Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη την αδελφή και τους συγγενείς αυτού στην οικεία αυτών. Εν συνεχεία, μετέβη στο Αρκαλοχώρι και στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης αυτής κ. Ανδρέας. Ακολούθως, αμφότεροι μετέβησαν στο Ηράκλειο μετά των συνοδών αυτών, όπου παρεκάθησαν σε Δείπνο και είχαν την τιμή να συνομιλήσουν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.

Το πρωί της Παρασκευής, 27ης Οκτωβρίου, μετά από έναν περίπατο στο κέντρο του Ηρακλείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων μετά της συνοδείας του παρεκάθησε σε γεύμα, το οποίο προσέφερε η οικογένεια Κωνσταντίνου και Αρεταίας Παγωνάκη στο ξενοδοχείο «Saint Konstantin» στην περιοχή κάτω Γούβες, το οποίο διατηρούν στον Νομό Ηρακλείου. Εν συνεχεία, μετέβη στο Ρέθυμνο, όπου χοροστάτησε στον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό εις μνήμην των τεσσάρων νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, προσκεκλημένος υπό του οικείου Ποιμενάρχου. Μετά το πέρας του Εσπερινού παρεκάθησαν σε δείπνο, το οποίο προσέφερε η Επιτροπή του ως είρηται Ιερού Ναού.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετά του Ιερολ. Διακόνου π. Δανιήλ Ζαφείρη ανεχώρησαν από το νησί της Κρήτης εις τα ίδια.

 

αναδημοσίευση απο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....