Εθνική υπερηφάνεια στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου

Έμπληστος ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας για το αγωνιστικό φρόνημα και τη θυσία των Ελλήνων για την αποτίναξη του ιταλού κατακτητή, και φέτος, ο ελληνικός λαός απέτισε φόρο τιμής και μνήμης προς τους ήρωες του Έπους του ’40. Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Εορτή της Αγίας και φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάσθηκε ενδόξως στην πόλη του Αγίου Νικολάου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε Δοξολογία επί τη λαμπρά Εθνική Επετείω του Έπους του ’40. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου κα Θεοδώρα Καλιτσουνάκη, η οποία τόνισε ότι η ανεξάντλητη γενναιότητα και το θάρρος στρατευμένων και αμάχων οδήγησε στη νικηφόρο έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ανέδειξε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Στο μήνυμά του επί τη συμπληρώσει 81 ετών από την Εθνική Επέτειο του 1940, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Ο ιδεαλισμός, αγαπητοί μου αδελφοί, δεν είναι ούτε σοβινισμός, ούτε εθνικισμός. Είναι μία σπουδαία αρετή, την οποία καλούμαστε να την αυξήσουμε και να την καλλιεργήσουμε, εάν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για να αντισταθούν και να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κατευθύνθηκε στο Ηρώο Πεσόντων, στην πλατεία της πόλεως, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην πάντων των ηρωικώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων.

Στέφανα κατέθεσαν στη μνήμη τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, αντιπρόσωπος του αδελφοποιημένου Δήμου Αγίου Δομετίου Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου. Η επιμνημόσυνη δέηση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στις κεντρικές οδούς της πόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....