Εξερευνήθηκε ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα

Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δύο Έλληνες δύτες, ο Ερρίκος Κρανιδιώτης και ο Στέλιος Σταματάκης, παρουσιάζονται να εξερευνούν το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο των ελληνικών θαλασσών, σκάφος «SS Burdigala».

Το ναυάγιο του 1916

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Νοεμβρίου 1916, όταν το γερμανικής κατασκευής αλλά γαλλικής ιδιοκτησίας σκάφος SS Burdigala, ξεκίνησε άδειο ουσιαστικά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη γαλλική πόλη Toulon, για να παραλάβει στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Κυβερνήτης του ήταν ο έφεδρος υποπλοίαρχος Francois Rolland και υπεύθυνος των μηχανών ο αρχιμηχανικός August Richard. Μόλις, λίγες ώρες μετά τον απόπλου, δυο περίπου ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Άγιος Νικόλαος, της νήσου Κέας, προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη.

Αμέσως πλημμύρισε το μηχανοστάσιο και παρά το γεγονός ότι ο υποπλοίαρχος θεωρούσε ότι δε θα βυθιστεί, χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά για να πάρει κλίση, κάνοντας έτσι αναγκαία την εγκατάλειψή του. Όπως όριζε το πρωτόκολλο, υπό την επίβλεψη του κυβερνήτη, του αρχιμηχανικού και του δεύτερου αξιωματικού Mercier, το πλήρωμα έριξε τις σωστικές λέμβους στο νερό και εγκατέλειψε το πλοίο. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, αυτό βυθιζόταν στα 76 μέτρα, βορειοδυτικά της Κέας.

Η κατάδυση 

Οι δύο έμπειροι Έλληνες δύτες έπεσαν από τα δεξιά του πλοίου. Χρησιμοποίησαν σαν εξοπλισμό υποβρύχια σκούτερ έτσι ώστε να φτάσουν το βάθος και μέσα από το κομμένο στα δύο πλοίο, έφτασαν στην άλλη του μεριά.

Για 26 και λεπτά, οι δύτες μετακινούνταν από την πλώρη στην πρύμνη και πάλι πίσω, κινηματογραφώντας τα εντυπωσιακά απομεινάρια ενός ναυαγίου 106 ετών. Μία μοναδική εμπειρία, με τα πλάνα και τις εικόνες του ναυαγίου να εντυπωσιάζουν:

Δείτε το βίντεο της κατάδυσης:

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....