Εξήνθησεν η έρημος – Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης 1928-2019

Ο Γέροντας Εφραίμ, κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του, Δημήτριο, στην εργασία του και ακολουθώντας το παράδειγμα της ευσεβούς μητέρας του, Βικτωρίας (η οποία έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ). Ο Δημήτριος και η Βικτωρία είχαν τέσσερα παιδιά. Την Ελένη, που πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία, τον Νικόλαο, τον Ιωάννη και τον Χρήστο. Η Βικτωρία ξεχώριζε για τη μετριοφροσύνη της, την αγάπη της για τον Θεό και για το χάρισμα της προσευχής, της αγρυπνίας και της ελεημοσύνης.
Τη νύχτα σηκωνόταν και προσευχόταν κλεισμένη στην κουζίνα, γονατιστή, χύνοντας άφθονα δάκρυα και κάνοντας αμέτρητες μετάνοιες. Χάρη στη μητέρα του ο Ιωάννης αγάπησε την προσευχή και την αγρυπνία. Στα πρώτα έτη της δυστυχίας της Κατοχής, όταν ο μικρός Γιάννης είχε διακόψει χάριν εργασίας το Γυμνάσιο, πήγε σε μία εκκλησία του Βόλου -στον τόπο δηλαδή που διέμεναν ο Γιάννης και η οικογένειά του- κάποιος αγιορείτης Ιερομόναχος Εφραίμ (Καραγιάννης), ως Εφημέριος. Αυτός ο Ιερομόναχος ήταν καλογέρι του φημισμένου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Ο νέος αυτός Εφημέριος της εκκλησίας στάθηκε για τον ευσεβή Γιάννη πολύτιμος σύμβουλος και βοηθός στην πνευματική του πορεία.
Τον έκανε Πνευματικό του και με τις διηγήσεις του και τις συμβουλές του σε λίγο καιρό άρχισε ο Γιαννάκης να αισθάνεται την καρδιά του να ξεμακραίνει από τον κόσμο και να προσκολλάται στο Άγιον Όρος. Μάλιστα, όταν ο Αγιορείτης Ιερομόναχος μιλούσε στο μικρό παιδί για τη ζωή του Γέροντος Ιωσήφ, αυτό φλεγόταν μέσα του και γινόταν διάπυρη η ευχή και ο πόθος του για να τον γνωρίσει. (Από την έκδοση)
Εκδόσεις: Ι. ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο τα καταστήματά μας:
📌Αγίας Σοφίας 41, Θεσσαλονίκη (πρώην Βιβλιοπωλείο «Ζωή»)
📌Λεωφόρος Καλλιθέας 74, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης
Παραγγελία στα ☎️ 2310202600 – 2310271484

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....