Ευρωκοινοβούλιο: Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα

Ξεκινώντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια»

 

Με μηνύματα στην Τουρκία και στον… ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. λόγω της επετείου του δημοψηφίσματος) η ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ευρωκοινοβούλιο.

 

 

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και  ευρωβουλευτής  έδωσε έμφαση στην κατεύθυνση υιοθέτησης ισχυρών μέτρων αποτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η παράνομη και καταστροφική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον Ουκρανικό λαό και ένα πολύ ακριβό μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ για το πως οφείλουν να αντιμετωπίζει αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες. Ο κατευνασμός όπως αποδείχθηκε δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζονται ισχυρά μέτρα αποτροπής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη, που δεν θα είναι παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για αυτό σας καλώ να πάρετε θέση. Ο ελληνικός λαός, μετά από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων έχοντας απωλέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ του, αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας με εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως ευρωπαϊκά κράτη  εξοπλίζουν αυτόν που τον απειλεί. Εδώ χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Χαίρομαι που ακόμα και ο κ. Βέμπερ που τότε το καταψήφισε, φαίνεται τώρα να το υποστηρίζει. Επίσης είναι αδιανόητο να υιοθετείται από αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών το αφήγημα Ερντογάν για την τρομοκρατία, όταν όποιος διαφωνεί με τις αυταρχικές του πρακτικές, όπως ο Καβαλά και ο Ντερμιτάς, χαρακτηρίζεται αυτομάτως τρομοκράτης και εχθρός του έθνους».

 

 

Τις προτεραιότητες της πολιτικής του ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετέχοντας στην συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ομιλητή τον πρωθυπουργό. Εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την δίκαιη οικονομική ανάπτυξη αλλά και την Τουρκία.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....