Φαράγγι Σαμαριάς: Ρεκόρ δεκαπενταετίας με 130.000 επισκέπτες

Ρεκόρ δεκαπενταετίας καταγράφεται στο φαράγγι της Σαμαριάς, στην Κρήτη, σ’ έναν από τους σπουδαιότερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς πανελλαδικά. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, ο αριθμός των επισκεπτών έχει ανέλθει σε 130.000 μέχρι σήμερα, ενώ θα αγγίξει τις 160.000 μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Οι περισσότεροι που πέρασαν τις πύλες του δρυμού φέτος, ήταν τουρίστες οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την «άγρια» ομορφιά του τοπίου και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει εντός του Εθνικού Δρυμού.

Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών.

60 χρόνια από την ανακήρυξη του φαραγγιού σε Εθνικό Δρυμό

Η «εκτόξευση» της επισκεψιμότητας στο φαράγγι της Σαμαριάς συνέπεσε με την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ανακήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού και 30 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000» στις οποίες και έχει ενταχθεί η περιοχή.

Οι 35 εργαζόμενοι στον Δρυμό έχουν επωμιστεί την ευθύνη της τήρησης των κανόνων και της ασφάλειας των επισκεπτών. Οι 7 από αυτούς προέρχονται από τη μονάδα διαχείρισης και οι 28 είναι εξωτερικοί συνεργάτες.

Σχεδιασμός για αναβάθμιση των υποδομών στον Εθνικό Δρυμό

Το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά παράλληλα και η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, οδήγησε τους εμπλεκόμενους φορείς να εκπονήσουν έναν σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει:

-Την επισκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του παλαιού ελαιοτριβείου Σαμαριάς.

-Την αναστήλωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού Σαμαριάς.

-Τη λειτουργία πωλητηρίου.

-Τη μεταφορά επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες με ζώα συντροφιάς.

-Την κατασκευή ενός «γηροκομείου» ιπποειδών.

-Ενέργειες για να προστατευθεί ο φουρόγατος μαζί με τον κρητικό αίγαγρο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....