Φόρος τιμής στους 32 εκτελεσθέντες Μυλοποταμίτες στον Γουρνόλακο του Ψηλορείτη

Την Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η Επέτειο από την εκτέλεση των Μυλοποταμιτών από τα στρατεύματα της Γερμανικής Κατοχής στη θέση Γουρνόλακος του Ψηλορείτη, η οποία έγινε τον Σεπτέμβρη του 1943.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόεδρος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των εκτελεσθέντων ηρώων, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κ. Μαίρης Λιονή, του Δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Δημητρίου Κόκκινου, του Δημάρχου Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και άλλων τοπικών αρχόντων και φορέων, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ομίλησε κατάλληλα για τους τιμώμενους ήρωες δίνοντας το επίκαιρο μήνυμα της θυσίας τους.

Η τελετή έλαβε πέρας μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τέλος, ο Δήμος Μυλοποτάμου προσέφερε επίσημο γεύμα στην Αξό.

Σημειώνεται ότι κατά τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον Μυλοπόταμο τον Σεπτέμβριο του 1943, ο τοπικός πληθυσμός θρήνησε την απώλεια συνολικά 32 ανθρώπων. Η θηριωδία των Γερμανών ξεκίνησε το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου όταν τα ναζιστικά στρατεύματα συνέλαβαν και οδήγησαν προς εκτέλεση στον Γουρνόλακο 12 κτηνοτρόφους. Ένας από αυτούς (Ελευθέριος Σαρρής) κατάφερε να διαφύγει τραυματισμένος, όμως πέθανε λίγο καιρό αργότερα, ενώ άλλος ένας (Ιωάννης Νικηφόρος) ο οποίος έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και θεωρήθηκε νεκρός από τους Γερμανούς, τελικά περιθάλπτηκε και κατάφερε να επιζήσει.

Όμως το δράμα έμελλε να κορυφωθεί δύο μέρες αργότερα, όταν συγγενείς και φίλοι των εκτελεσθέντων ανηφόρησαν προς τον Γουρνόλακο προκειμένου να θάψουν τους 10 νεκρούς. Ήταν συνολικά 25 άτομα, ανάμεσά τους ο π. Ανδρέας Βαρδιάμπασης. Οι τρεις έμειναν πίσω, για να προσέχουν μήπως επέστρεφαν οι Γερμανοί, υποψία που δυστυχώς επαληθεύτηκε. Παρότι οι άλλοι 22 ειδοποιήθηκαν έγκαιρα ότι πλησίαζαν τα ναζιστικά στρατεύματα, προτίμησαν ωστόσο να μην τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν αλλά να συνεχίσουν την απόδοση τιμών προς τους δέκα νεκρούς. Καταφτάνοντας εκεί οι Γερμανοί, δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ και να αφαιρέσουν άλλες 22 ζωές.

Τα ονόματα των συνολικά 32 ηρώων αναγράφονται σε αναθηματική πλάκα που βρίσκεται στο μνημείο το οποίο έχει στηθεί στον τόπο της θηριωδίας, στον Γουρνόλακο.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....