Γαργαλιάνοι: Τίμησαν με λαμπρότητα την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 ο Δήμος Τριφυλίας την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο στο πάρκο της πόλης, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, το βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο, τον Υποστράτηγο Δημήτριο Σκουφίδη Διοικητή της 4ης Μεραρχιας Πεζικού, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον Υπαστυνόμο Α’ Κων/νο Καράμπελα διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων, τον Πύραρχο Κων/νο Γεωργακόπουλο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο και εκπροσώπους σχολείων και συλλόγων της πόλης των Γαργαλιάνων.

 

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, καθώς και παρέλαση της Φιλαρμονικής, χορευτικών τμημάτων των δύο συλλόγων και αντιπροσωπείας μαθητών με κατάληξη την κεντρική πλατεία.

Τιμές απέδωσε η, όπως πάντα υπέροχη, Φιλαρμονική των Γαργαλιάνων.

 

 

 

Οι χαιρετισμοί που απηύθυναν στην κεντρική πλατεία ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος και ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

 

 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Κ. Λιακάκη διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, με θέμα «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς. Το παράδειγμα των δύο ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού (Καπετάν Τέλλου Άγρα) και Αντωνίου (Τώνη) Μίγγα».

 

 

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλης Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Άκης Κατρίτσης καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

 

πηγη GARGALIANOIONLINE

 

 

δείτε επίσης

Καταχειροκροτήθηκαν τα χορευτικά στην πλατεία των Γαργαλιάνων

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....