Γιόρτασαν το Πάσχα οι Έλληνες του Καΐρου

Η Κυριακή του Πάσχα είναι για τους απανταχού Έλληνες μια μέρα χαρούμενη, ανοιξιάτική  και προπάντων γελαστή και ευτυχισμένη. Μετά από την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάζουμε μέσα από τα Ελληνικά μας έθιμα το «Χριστός Ανέστη».

Καθόμαστε όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι και απολαμβάνουμε το βίωμα της οικογένειας, της φιλίας και εν γένη της Κοινότητας που μας αγκαλιάζει. Και κάθε χρονιά που περνάει μια ακόμα στρώση ενεργής μνήμης από τα Πασχαλινά έθιμα που συμμετέχουμε σφυρηλατεί ακόμα πιο βαθιά την ταυτότητά που παραλάβαμε από τους παλαιότερους και την οποία καλούμαστε να  μεταφέρουμε στους νεότερους.

Μια τέτοια εμπειρία μετάβασης ζήσαμε την Κυριακή του Πάσχα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου. Τα ψητά κρέατα, το κόκκινα Πασχαλινά αυγά και τα γευστικά εδέσματα από το μενού του ημέρας, έδιναν και έπαιρναν πάνω σε όλα τα τραπέζια των Αιγυπτιωτών πάροικων που διάλεξαν την ειδυλλιακή τοποθεσία του Ε.Ν.Ο.Κ. για να γιορτάσουν την Κυριακή του Πάσχα.

Είδαμε μεταξύ πολλών άλλων να γλεντούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους την κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, την κα Ελένη Φοντριέ, τον κ. Πέτρο Μαγάμες, τον κ. Δημήτρη Κουτσονικόλα, τον κ. Κώστα Ρήγα.

Τα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια που έπαιζαν συνεχώς από τα ηχεία του Ομίλου, ανέβαζαν την διάθεση όλων, πυροδοτώντας χαρούμενα πειράγματα, και γέλια.

Μια ευχάριστη νότα της γιορτινής ημέρας ήταν η πρωτοβουλία μιας μεγάλης παρέας Ελλήνων από πολλά μέρη της πατρίδας μας που τα τελευταία χρόνια διαμένουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Κάιρο. «Από τις δέκα το πρωί είμαστε εδώ στον κήπο του Ομίλου. Ανάψαμε τα κάρβουνα, προετοιμάσαμε και σουβλίσαμε το αρνί και ψήσαμε το κοκορέτσι. Όπως κάναμε στην πατρίδα» μας είπε με χαρά ο κ. Κώστας Ελευθεριάδης.

Γύρω στις τρείς το μεσημέρι η μεγάλη και τελετουργική στιγμή έφτασε, με τους άρρενες  ψήστες της παρέας να συγκεντρώνονται γύρω από την σούβλα.

Οι πιατέλες με το καλοψημένο αρνί και το κοκορέτσι  απλώθηκαν στο γιορτινό τραπέζι συμπληρώνοντας τα ζουμερά ψητά από τους ψήστες του Ε.Ν.Ο.Κ. και τις σαλάτες που έβγαιναν συνέχεια από την κουζίνα.

Το Ελληνικό γιορτινό γλέντι στον Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου κράτησε ώρες πολλές, αλλά όχι αρκετές τελικά. Και αυτό φαινόταν στα βλέμματα του αποχαιρετισμού που όλοι θέλαμε λίγο ακόμα ξεγνοιασιά… μέχρι την επόμενη συνάντηση.

 

 

πηγη 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....