Γιορτή αφιερωμένη στη Μικρά Ασία και στους Φιλέλληνες, στη Μονάδα Brunswick του «Aetolian Collage»

Μια ιδιαίτερη γιορτή διοργάνωσε η Σχολική Μονάδα Brunswick του Ελληνικού Κολλεγίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Aetolian College» για να αποχαιρετήσει την φετινή σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, η Σχολική Μονάδα του «Aetolian College» της Ενορίας Αγίου Βασιλείου, στο προάστιο Brunswick της Μελβούρνης, διοργάνωσε γιορτή για την λήξη της φετινής χρονιάς στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τιμώντας φέτος την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρώτο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στην Μικρά Ασία και στον Ελληνισμό που ξεριζώθηκε πριν από 100 χρόνια.  Οι μαθητές παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Αιολοκή Γη», στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται με νοσταλγία στις παιδικές του αναμνήσεις στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Επίσης, οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα ιστορικό ντοκουμέντο για την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και για τα ρεμπέτικα τραγούδια.

Το δεύτερο μέρος της εορταστικής εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στους Φιλέλληνες. Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου μελέτησαν φέτος το θέμα «Φιλέλληνες και Φημισμένοι Έλληνες του εξωτερικού». Όπως ανάφεραν στην εισαγωγή της παρουσίας τους, εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η Ελλάδα από τα παλιά χρόνια είχε Φιλέλληνες, δηλαδή ξένους που έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες και κάθε τι ελληνικό, εκδηλώνοντάς το δια λόγου και έργου.

Ακολούθησε, με μια ξεχωριστή παρουσίαση από τον μαθητή της τρίτης Λυκείου, Αλέξανδρο Ραϊτσάνοβσκι, ο οποίος διηγήθηκε το δικό του ελληνικό ταξίδι που ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου και γεννήθηκε, σε μια οικογένεια με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη και την Ουκρανία, και κατέληξε στην Μελβούρνη.

Η γιορτή ήταν επίσης πλούσια σε χορευτικές παρουσιάσεις. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Φίλιππα Πανταζή, χόρεψαν διάφορους χορούς από την Μικρά Ασία.

Η γιορτή έληξε με την απονομή Απολυτήριων στους τελειόφοιτους μαθητές από την η κ. Νατάσα Σπανού, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Κολεγίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Aetolian College» και την καθηγήτρια της τρίτης Λυκείου κ. Μαρία Φώσκολου.

Η Συντονίστρια της Μονάδας Brunswick, κ. Φρειδερική Περτιλέ, ευχαρίστησε θερμά τους γονείς που στήριξαν το έργο των εκπαιδευτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και συνεχάρη τους μαθητές για την πρόοδό τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

ΠΗΓΗ VEMA AUS

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....