Γραφείο Νεότητας Μητρόπολης Ελασσώνος: Σκέψεις, συναισθήματα και όραμα στον απόηχο της Έκθεσης «Ταξίδι στο πέλαγος της ζωής»

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

 

Σκέψεις, συναισθήματα και όραμα

στον απόηχο της Έκθεσης «Ταξίδι στο πέλαγος της ζωής»

 

Μέσα από την σπάνια ευκαιρία στον τόπο μας μιας έκθεσης ζωγραφικής αναδύονται αισθήματα, ιδέες και συγκινήσεις, οι οποίες αποτελούν το καταστάλαγμα και την επιβράβευση της κάθε τέτοιου είδους προσπάθειας.

Από τη Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το Γραφείο Νεότητος άνοιξε τις πύλες του στα σχολεία  της επαρχίας μας μ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από τη διεύθυνση Β/θμιας εκπ/σης Λάρισας, προκειμένου διδάσκοντες, μαθητές και μαθήτριες να επισκεφτούν την έκθεση «Ταξίδι στο πέλαγος της ζωής». Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά  την ενημέρωσή τους μ’ ένα βίντεο  των δυσκολιών της ζωής των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην πορεία τους προς την ελευθερία. Κατόπιν άρχιζε η περιήγηση στην έκθεση προκειμένου μέσα από τη επαφή με τα ζωγραφικά έργα τα παιδιά να αποτυπώσουν σε ομάδες σκέψεις, ιδέες, προβληματισμούς και το όραμα της καινούριας ζωής. Στην ολομέλεια μας κάθε ομάδα παρουσίαζε το έργο που την συγκίνησε και μας διάβαζαν ό,τι περίσσευε απ’ την καρδιά τους για’ αυτά τα παιδιά και τη ζωή τους!

Πέντε σχολεία, πάνω από 330 μαθητές και μαθήτριες και 30 συνοδοί καθηγητές και καθηγήτριες επισκέφτηκαν την έκθεση! Το Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις της Κρανιάς, είχαν την ευχάριστη έκπληξη να συναντήσουν τους υπευθύνους της «Συνύπαρξις» που διαχειρίζεται εξ ονόματος της Εκκλησίας τις δομές των προσφυγόπουλων,   τον Πρόεδρο, Μητροπολίτη Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα και τον Γενικό Διευθυντή, Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη, οι οποίοι με την συνοδεία του Μητροπολίτη μας κ.κ. Χαρίτωνος θέλησαν να ενημερωθούν για το εκπ/κο πρόγραμμα. Μίλησαν με τους μαθητές, τους πληροφόρησαν για το επιτελούμενο έργο και τους ευχήθηκαν για τις εορτές. Με τη σειρά τους οι μαθητές αναπτύσσοντας τις σκέψεις τους μέσα από τα ζωγραφικά έργα εντυπωσίασαν τους υψηλούς επισκέπτες.

Στις συναντήσεις μας με τα σχολεία ακούστηκαν πολλά και προβληματιστήκαμε βαθιά για το ποιος είναι ο ξένος, ο επικίνδυνος, ο άλλος.. Οι μαθητές με την ορμή της νιότης τους αλλά και την ενσυναίσθηση του πόνου, της μοναξιάς, του τραύματος, αλλά και της ελπίδας που διέκριναν στα έργα των παιδιών, κατέγραψαν όμορφες σκέψεις. Άπ’ αυτές καταγράφουμε ενδεικτικά κάποιες.

  1. Από την επικίνδυνη ζωή στο χαρούμενο παιχνίδι!… χαρά που τα παιδιά κατάφεραν να σωθούν και να μπορούν να ζουν ελεύθερα.
  2. Ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο.
  3. Αγνότητα, ελπίδα, αισιοδοξία, φαντασία.
  4. Η σημαία την οποία κρατάει το παιδί περιλαμβάνει ποικίλες σημαίες, γεγονός που υπονοεί την θετική όψη της παγκοσμιοποίησης και την ενότητας.
  5. Η ελπίδα χάνεται στη θάλασσα.
  6. Χώρα καταγωγής: όλεθρος. Χώρα υποδοχής: ασφάλεια.
  7. Ελλάδα= σανίδα σωτηρίας.
  8. Πρόσφυγας σημαίνει εγκατάλειψη, λύπη, συγκίνηση, αποχωρισμός, μοναξιά και ανασφάλεια.
  9. Τα σκούρα χρώματα δείχνουν την απαισιοδοξία και τη μοναξιά, ενώ το έντονο χρώμα του καραβιού δείχνει τη μόνη διέξοδο για ελευθερία.
  10. Όταν είσαι χαμένος στο σκοτάδι, ψάξε για φως!
  11. Το ζώο προσφέρει αγάπη χωρίς να διακρίνει χώρες.
  12. Μην σταματάς να ονειρεύεσαι!
  13. Η καρδιά ξανακτυπά

όταν ήρθα εδώ κοντά.

Στης Ελλάδος τον ήλιο

βρήκα ένα φίλο,

τον πόνο μου να απαλύνω.

Αντίστοιχα και ζωηρά καταγράφηκαν επίσης στο βιβλίο επισκεπτών. Μια άλλη, μια ηλικιακά μεγαλύτερη ματιά στην έκθεση. Διαλέξαμε κάποια αντιπροσωπευτικά:

  1. Ζήσαμε για λίγο σ΄ ένα διαφορετικό μέρος, ένα μέρος γεμάτο δάκρυα και πόνο, προσπαθώντας να νιώσουμε έστω και λίγο σαν αυτά τα παιδιά.
  2. Νιώθω πολύ τυχερή που γεννήθηκα σε μια χώρα όπου η ελευθερία είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο.
  3. Μακάρι η πατρίδα μας να γίνει ένας όμορφος «παράδεισος» – όπως λέει ο Ελτάφ Χουσείν Κορμπανί – και να γιατρέψει τις πληγές των μικρών προσφύγων.
  4. Εξαιρετική και συνάμα ουσιαστική η παρουσίαση των έργων τέχνης από τη Μητρόπολη. Ευχαριστούμε πολύ. Τα σέβη μας!
  5. Μακάρι ο πόνος που ένιωσαν τα παιδιά αυτά, να μετατραπεί σε αγαλλίαση και χαρά.
  6. ΟΧΙ πια ασυνόδευτα!

Ήδη ζητείται και συζητείται παράταση της έκθεσης. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για την ομορφιά της ψυχής τους που κατέθεσαν σ’ αυτό το πρόγραμμα του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεώς μας!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....