H εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Νότια Κέρκυρα

Στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας στο ποτάμι της Λευκίμμης Κέρκυρας προέστει της πανηγύρεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας  κ. Νεκταρίου

Ο Σεβασμιώτατος Βρεσθένης ομιλώντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα της εορταζούσης ενορίας, τόνισε ότι το πρόσωπο της Παναγίας, μας χάρισε στην ανθρωπότητα την χαρά την πάντα νούν υπερέχουσαν, με την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού και δεήθηκε στην Παναγίας μας για την κατάπαυση του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης στον σύμπαντα κόσμο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την Δοξολογία επί τη εθνική επετείω με την συμμετοχήν των ιερέων της Λευκίμμης , των τοπικών αρχών με επικεφαλής τον Δήμαρχο της Λευκίμμης, την επιμνημόσυνη δέηση την κατάθεση των στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Το εσπέρας της εορτής προέστει στον πανηγυρικό εσπερινό και ανέγνωσε την Γ΄ στάση των χαιρετισμών στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος Κερκύρας, όπου και ομίλησε επικαίρος.

Η 25η Μαρτίου στην Κέρκυρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως  αρμόζει, εορτάσθηκε η μεγάλη δεσποτο-θεοτομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας  Θεοτόκου, αλλά και η επέτειος της ελληνικής επανάστασης του 1821, στην Κέρκυρα. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης,  λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος.

Στην προσλαλιά του κατά τη Θεία Λειτουργία, έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα στην προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου « όθεν όφειλε κατά πάντα τοις ανθρώποις ομοιωθήναι » και ανέλυσε θεολογικά την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού εκ Πνεύματος Αγίου και με την ελεύθερη βούληση και συγκατάθεση της Παναγίας μας προκειμένου να φανερωθεί το προαιώνιον και αποκεκρυμμένο μυστήριον της ενσάρκου οικονομίας του Θεού για την σωτηρία του σύμπαντος κόσμου, που εξ αγάπης τελείας για τον άνθρωπο, ο Θεός ενηνθρώπισε και έλαβε δούλου μορφή, όμοιος κατά πάντα προς τον άνθρωπον, ίνα θεώση τον άνθρωπο.

 Ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο και για την ελευθερία της πατρίδας μας, που οι πατέρες και οι ήρωες αγωνίστηκαν πρώτον υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος και ο Θεός χάρισε την ελευθερία Του στο γένος μας προσβλέποντας στην αληθινή πίστην του. Κάλεσε ο Σεβασμιώτατος να φυλάξουμε τούτα τα ζώπυρα της πίστεως μας ως κόρην οφθαλμού, την στιγμή που διακυβεύονται, συμφέροντα μεταξύ των λαών και των εθνών.

Στην Δοξολογία που επηκολούθησε, συμμετέσχον όλες οι αρχές του τόπου μας, πολιτικές, δημοτικές, εκπαιδευτικές, στρατιωτικές με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Μετά την Δοξολογία, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδος και στο μνημείο του Διονύσιου Σολωμού Εθνικού ποιητού και ακολούθως η μαθητική παρέλαση.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....