H κοινότητα της Πεντάγυιας εόρτασε τους Αγίους Σέργιο και Βάκχο

Το εσπέρας της Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Κλήρου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μάριος Ιωαννίδης και Νικόλαος Νυχίδης, ο Οικονόμος Σαμουήλ Κουσπογένης, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στους εορταζόμενους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. “Τη σημασία της πίστεως στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό μας παρουσιάζει η σημερινή εορτή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Η πίστη δεν είναι απλώς κάτι το οποίο ζητά ο Θεός από τον άνθρωπο να του προσφέρει. Είναι μια αμφίδρομη σχέση στην οποία ο άνθρωπος προσφέρει μεν, λαμβάνει όμως τελικά αντάλλαγμα πολύ μεγαλύτερο και πολύ υψηλότερο από αυτό που προσφέρει, γιατί ο Θεός τον μεταποιεί διά της πίστεως και τον ανυψώνει από πεπερασμένο ον που υπόκειται στη φθορά σε τέκνο του και κληρονόμο της βασιλείας του. Την ύπαρξη και λειτουργία αυτής της σχέσεως που είναι προϊόν της μεγάλης και απεράντου αγάπης του Θεού προς το πλάσμα του επιβεβαιώνει με τη ζωή και το μαρτύριό τους οι σήμερα τιμώμενοι Άγιοι, τη μνήμη τους οποίους εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας.

Η ζωή και το μαρτύριό τους είναι, άλλωστε, μία απόδειξη για το πως ο Θεός επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων και οικονομεί τη σωτηρία τους, αρκεί αυτοί να είναι πρόθυμοι να ακούσουν τη φωνή του και να ακολουθήσουν την πρόσκλησή του. Και η σημερινή μνήμη των Αγίων μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου μας διδάσκει και μας την ανάγκη να ακούμε την κλήση του Θεού και να ανταποκρινόμαστε σ ̓ αυτή”. Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε όπως οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος μεσιτεύουν στο Θεό για την ταχεία επιστροφή στα πατρογονικά μας εδάφη.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, τελέστηκε η λιτάνευση της εικόνος των Αγίων, πέριξ του Ιερού Ναού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Κοινοτάρχες Πεντάγυιας, κ. Χρίστος Βενιζέλος, και Κλήρου, κ. Νίκος Αλεξανδράκης.

Η Πεντάγυια είναι χωριό, που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Μόρφου και ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας. Απέχει 48 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Λευκωσίας, και βρίσκεται ανάμεσα στην κωμόπολη της Μόρφου και του χωριού Ξερό. Στην Πεντάγυια κτίστηκε μικρή εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο, από τους μοναχούς της Μονής Ξηροποτάμου, για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Οι κάτοικοι της Πεντάγυιας λειτουργούνταν σε αυτή την εκκλησία μέχρι το 1953, όπου στη συνέχεια κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από τις 20 Ιουλίου 1974, το χωριό βρίσκεται υπό κατοχή από τους Τούρκους εισβολείς.

Φωτογραφίες: Ιάκωβος Χατζησταύρου

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....