Η 196η Επέτειος της Μάχης της Αράχωβας

Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λειβαδιάς και Αυλίδος κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αράχωβας. Στο κήρυγμα προς τους πιστούς ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, με τον πλούσιο άρχοντα που πλησίασε τον Ιησού ρωτώντας: «Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνουμε οι άνθρωποι στην απόκτηση των υλικών αγαθών, αδιαφορώντας για τα ουράνια αγαθά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για την 196η Επέτειο της Μάχης της Αράχωβας, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, μαθητών των σχολείων και κατοίκων της κωμοπόλεως.

Στη συνέχεια, στο μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάχη της Αράχωβας έλαβε χώρα μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου στην Αράχωβα της Βοιωτίας, και κατέληξε στη μεγάλη νίκη των Ελλήνων επαναστατών, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, επί των Τούρκων του Μουσταφάμπεη.

Στη συγκεκριμένη μάχη βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πιο έμπειροι αξιωματικοί των Τούρκων και οι Έλληνες καπεταναίοι, που τους ένωσε και οδήγησε στο θρίαμβο ο Γ. Καραϊσκάκης. Η επιστολή του Ανδρέα Ζαΐμη προς τον Καραϊσκάκη είναι απόδειξη της ιστορικής δικαίωσης του στρατάρχη: «Η Πατρίς εις αυτήν την περίστασιν εγνώρισεν, τί είναι ό Καραϊσκάκης και ότι χωρίς Καραΐσκάκην δεν εκατορθούτο, ό,τι θαυμασίως κατωρθώθη έως την σήμερον» (17-1-1827).

Ο Γεώργιος Γαζής, γραμματέας του Καραϊσκάκη, αναφέρει πως στους Τουρκαλβανούς παροιμιώδης έμεινε η φράση που έλεγαν για κάποιον, όταν έφευγε βιαστικά: «Πού φεύγεις μωρέ, ωσάν να σε κυνηγά ο Καραϊσκάκης;». Αλλά και στις μεταξύ τους συμπλοκές φώναζαν: «Στάσου, στάσου να ιδείς μια φορά τουφέκι του Καραϊσκάκη».

Η νίκη του Καραΐσκάκη είχε μεγάλη απήχηση και έδωσε θάρρος στους Έλληνες να συνεχίσουν τον απελευθερωτικό τους αγώνα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....