Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Προσκύνημα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων 17 Απριλίου 2022 η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας) στον Ιερό Προσκυνηματικό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της πόλεως Σητείας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, και παρότρυνε όλοι να προσπαθήσουμε να «συμπορευθώμεν και συσταυρωθώμεν» με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, προκειμένου να αξιωθούμε να γευθούμε και τη χαρά της ζωηφόρου Αναστάσεώς Του.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης και ο Ιερολ. Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

 

 

Η Κυριακή των Βαΐων  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας.

Με κάθε ιεροπρέπεια, με κατάνυξη και με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων (17 Απριλίου 2022) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τα βαΐα, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της εορτής και αναφέρθηκε στην άλειψη του Ιησού Χριστού με πολύτιμο μύρο από την αδελφή του Λαζάρου Μαρία και στην είσοδο Του στα Ιεροσόλυμα, έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η θριαμβευτική και γεμάτη ενθουσιασμό υποδοχή του Κυρίου μετά βαΐων και κλάδων οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός αντιλαμβανόταν τον Ιησού Χριστό ως επίγειο Μεσσία και ελευθερωτή του Ισραήλ και όχι ως τον «Βασιλέα της δόξης», του οποίου η δύναμη και η δόξα συνίσταται στον Σταυρό Του, γι’ αυτό και το «ωσαννά» γρήγορα μετατράπηκε σε «άρον άρον σταύρωσον αυτόν». Τέλος, ευχήθηκε όλοι να συμπορεθούμε με τον πορευόμενο «προς το εκούσιον πάθος» Κύριο μας Ι. Χριστό για να αξιωθούμε να βιώσουμε πνευματικά τα πάθη και στην ένδοξο Ανάστασή Του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολ.  Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Εφημέριος του ναού Αιδεσ/τος Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, καθώς και ο Ιερολ. Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....