Η Απόδοση του Πάσχα στο Μοναστηριακό Προσκύνημα της Παναγίας Χρυσοπηγής, στη Σίφνο

Με τη λειτουργική συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως Αρχιμ. Ιωαννικίου και των Εφημερίων της Σίφνου και την παρουσία της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Σίφνου, του Προέδρου του Συνδέσμου Σιφνίων, των Πανηγυριστών και πλείστων πιστών και πολλών παιδιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ , ο οποίος πραγματοποιεί από προχθες ποιμαντικη επίσκεψη στη Σίφνο, ιερούργησε χθες  το πρωί, επί τη αποδόσει του Αγίου Πάσχα, στο επί του ομωνύμου ιερού Βράχου Μοναστηριακό Προσκύνημα της Παναγίας Χρυσοπηγής.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, επεσήμανε το πλήθος των δωρεών του Θεού, που απολαμβάνουν οι πιστοί, την αύρα του ανέμου, το φλοίσβο της θάλασσας, την απεραντωσύνη του ουρανού, που περιβάλλουν το επί του βράχου σέβασμα της πίστεως, το Προσκύνημα της Χρυσοπηγής, οι οποίες, όπως είπε τροφοδοτούν την ψυχή μας με δύναμη και αισιοδοξία, αρκεί να μπορούμε να τις εκτιμήσουμε και κατανοήσουμε.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους παρισταμένους πιστούς και συνεχάρη τους γονείς οι οποίοι οδήγησαν υπό το Ωμοφόριο της Θεοτόκου τα παιδιά τους, στα οποία διένειμε δώρα και ευλογίες.
Ακολούθως, μετέβη στην επί του ακρότατου σημείου του ιερού Βράχου κειμένη φιάλη, προπορευομένων των αγίων Εικόνων της Παναγίας Χρυσοπηγής και της Αναλήψεως, όπου τέλεσε τον κατά το έθος Αγιασμό
Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα υποδεχθεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, υπ΄ αυτού προσκληθέντας, και το εσπέρας τέλεσε  μετ΄ αυτών στο ως άνω Μοναστηριακό Μετόχιο τον Εόρτιο Τρισαρχιερατικό Εσπερινό της Δεσποτικοθεομητορικής Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου και της Αναμνήσεως των προς τη Σίφνο θαυμασίων της Παναγίας, της επιλεγομένης “Χρυσοπηγής”.

 

 

Τρισαρχιερατικός Εσπερινός στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

 

Προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ.Αγαθαγγέλου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Σύρου-Σίφνου κ. Δωροθέου Β’, στο επί του ομωνύμου Βράχου Μοναστηριακό Μετόχιο της Παναγίας Χρυσοπηγήςτελέσθηκε απόψε ο Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της Αναλήψεως του Κυρίου και της αναμνήσεως των προς τη Σίφνο και τους Σιφνίους θαυμασίων της Παναγίας, της επιλεγομένης Χρυσοπηγής, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως Αρχιμ. Ιωαννίκιου Λαμπρινού και Εφημερίων της Σίφνου και με την παρουσία του Βουλευτού του Σύριζα κ. Νικ. Συρμαλένιου, της Επάρχου Σίφνου-Μήλου, της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων,
του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων, του Αστυνομικού Διευθυντή Μήλου, του Λιμενάρχη Σίφνου, του Προέδρου του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντ. Ζαμπέλη και μεγάλου πλήθους πιστών από τη Σίφνο και τα πέριξ αυτής Κυκλαδονήσια.
Προηγουμένως η αγία Εικόνα της Χρυσοπηγής μεταφέρθηκε από την οικία του Πανηγυρά, Στεφάνου Κονσολάκη, στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου, απ’ όπου την παρέλαβε κατά το έθος το πλοίο Speedrunner Jet, στη γέφυρα του οποίου ο Σαβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε τον Καπετάνιο και το Πλήρωμά του.
Το Speedrunner Jet προσορμίσθηκε έναντι του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής.
Μετά την αποβίβασή της, η ιερά Εικόνα μετεφέρθη στον επί του Βράχου Ιερό Ναό, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, τους πανηγυρικούς συριγμούς δεκάδων πλοιαρίων, αλιευτικών σκαφών και καϊκιών, και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, που προσέδιδαν έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή.
Αμέσως μετά, τελέσθηκε ο Τρισαρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης Αρχιμ. Ιωαννίκιο, για την κοπιώδη προετοιμασία και άψογη διεξαγωγή της Πανηγύρεως.
Τον θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και πνευματικώτατα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος συνέδεσε την Ανάληψη του Κυρίου με την Σύναξη της Παναγίας «Χρυσοπηγής», τονίζοντας ότι ενώ η Ανάληψη του Κυρίου είναι ένα γεγονός χωρισμού και γι’ αυτό λυπηρό, εν τούτοις οι Μαθητές του Κυρίου επέστρεψαν χαίροντας στα Ιεροσόλυμα, διότι ο Κύριος, αφού εξεπλήρωσε το έργο Του, εκάθισε εξ δεξιών του Πατρός, τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος, αποστέλλων στους ανθρώπους τον Παράκλητο.
«Γι’ αυτό, λοιπόν, και οι Χριστιανοί», προσέθεσε, «τιμούμε την Παναγία Μητέρα Του, την Τιμιωτέρα των Ουρανών, διότι ε γέννησε τον Σωτήρα του κόσμου».
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στην εικόνα της Αναλήψεως η Θεοτόκος παρίσταται ακριβώς κάτω από τον αναλαμβανόμενο στον Ουρανό Κύριο, με την Κεφαλή Της να ευρίσκεται σε κατακόρυφη γραμμή με την Κεφαλή του Χριστού, και με τα απλωμένα σε δέηση χέρια Της σχηματίζει Σταυρό, που είναι η δύναμη και η ελπίδα όλων μας!
Τέλος, προέτρεψε όλους να αναθέτουν «εαυτούς και αλλήλους και άπασα τη ζωή τους» με εμπιστοσύνη στον Κύριο, να Τον υμνούν και να Τον δοξάζουν, και να επιστρέψουν στα ίδια με διαρκή τη χαρά της παρουσίας Του στη ζωή τους.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, παρετέθη σε όλους δοχή από τον πανηγυρά.
Αύριο το πρωί, θα τελεσθεί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συνιερουργούντων αυτώ του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας, όπου και θα έχει μεταφερθεί η ιερά εικόνα της Χρυσοπηγής, η οποία θα λιτανευθεί μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....