Η δεύτερη συνάντηση της Σχολή Γονέων της Μητρόπολης Κερκύρας

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023 η δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων της τοπικής Εκκλησίας για το ιεραποστολικό έτος 2023-2024. Κατ’ αυτή, με αφορμή το νέο βιβλίο του Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, με τίτλο «Μη στραφείς προς τα πίσω: η ασκητική εμπειρίας της Κλίμακας και η οικογένεια» (εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ), έγινε μία εξαιρετική παρουσίαση-συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα, του Πρωτ. Σπυρίδωνος Βασιλάκου, θεολόγου και συγγραφέα, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, και του κ. Γιώργη Μαυρομιχάλη, οικονομολόγου και συγγραφέα.
Ο πρώτος ομιλητής π. Σπυρίδων Βασιλάκος επεσήμανε ότι η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας δείχνει ότι κάθε σχέση έχει νόημα εάν τη δούμε στην σταυρική της διάσταση. Ότι ο μεγαλύτερος πειρασμός του Χριστού ήταν να κατεβεί από τον σταυρό και ο Χριστός το αρνήθηκε, γιατί αλλιώς όλο το έργο του δεν θα είχε νόημα. Η αγάπη γίνεται υπέρβαση του κενού νοήματος του καθενός μας. Η αγάπη είναι συνάντηση, είναι έξοδος, είναι πορεία δίπλα στον άλλο. Αυτή η πορεία εκτυλίσσεται στον χρόνο, εάν τον αξιοποιήσουμε ώστε να ζούμε την σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.Μας τυραννά ό,τι δεν είπαμε, ό,τι δεν πράξαμε, ό,τι δεν ζήσαμε. Γι’ αυτό και η αγάπη θέλει κάθε στιγμή του χρόνου για να αναπτυχθεί. Η αγάπη είναι ελευθερία που καλλιεργείται στον χρόνο, αν δεν ψάχνουμε να βρούμε τα ελαττώματα του άλλου, αν δεν μας νικά η πλήξη και η συνήθεια. Η αγάπη χρειάζεται αλήθεια. Γι’ αυτό και οι σχέσεις στην οικογένεια, αν δεν στηρίζονται στον σταυρό, στην αγάπη, δεν μπορούν να κρατήσουν την οικογενειακή ζωή σταθερή.
Ο δεύτερος ομιλητής κ. Γιώργης Μαυρομιχάλης έκανε μια αναφορά στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη και στο περιεχόμενό της, επεσήμανε ότι η πνευματική παράδοση της πίστης μας αποτελεί συνέχεια της αρχαιοελληνικής παράδοσης, η οποία στηρίζεται στο μέτρο, την αγάπη για την ομορφιά και το πνεύμα, στην υπέρβαση του εγώ και στην αποδοχή της ζωής στην κοινότητα. Αυτό είναι και η οικογένεια. Η αγάπη είναι ζωή και φως. Είναι η βίωση του απόλυτου της ελευθερίας μας, η υπέρβαση του εγωκεντρικού τρόπου που μας κάνει να νικιόμαστε από το σκοτάδι και τη σκιά μιας ζωής όταν δεν γίνεται σχέση.
Ο συγγραφέας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός επεσήμανε ότι ζούμε σε μιαν εποχή στην οποία λέμε εύκολα το «ναι» στις σχέσεις, χωρίς να είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε τον σταυρό μας, να βρούμε τον εαυτό μας, να τον μοιραστούμε με τον άλλο στην προοπτική της αμοιβαιότητας. Γι’ αυτό η ασκητική παράδοση της πίστης μας γίνεται η βάση για την ίαση των λογισμών μας. Οι λογισμοί μας έχουν να κάνουν με την άρνησή μας να δούμε την αγάπη ως δάσος και την παραμονή μας στα επί μέρους δέντρα, τα οποία εν μας αφήνουν να δούμε την σχέση στην ολοκληρωμένη προοπτική. Γι’ αυτό χρειάζεται η εκκοπή του θελήματός μας, η συγχώρεση γιατί ο άλλος δεν είναι όπως τον θέλουμε, η ανάληψη της ευθύνης γι’ αυτόν, ώστε να δούμε τον έρωτα στην πραγματική του διάσταση: στα δύσκολα να μείνεις με τον άλλον, γιατί κι εκείνος παλεύει να μείνει κοντά σου, καθώς δεν είσαι πάντοτε αυτός που θα ήθελε. Χρειαζόμαστε λοιπόν ταπεινότητα, πίστη στον Χριστό και προσανατολισμό στην ανατροφή με όρια και υπερβάσεις. Αυτό το μήνυμα μπορούμε να το περάσουμε στην νέα γενιά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα, διότι εκφράζει βιώματα αυθεντικά και σταυροαναστάσιμα, τα οποία είναι πολύτιμα όχι μόνο για την μοναχική ζωή, αλλά και για την ζωή εν τω κόσμω. Επεσήμανε ότι ο Χριστός μας θυμίζει συνεχώς πως εφόσον επιλέγουμε έναν δρόμο, εφόσον βάζουμε το χέρι μας στο αλέτρι για να οργώσουμε την γη του κόσμου, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Μας χρειάζεται αληθινός έρωτας τόσο για τον Θεό, όσο και για τον συνάνθρωπο, ώστε στην οικογένεια να αισθανόμαστε ότι εγκαταλείπουμε τα πάντα, το εγώ, το άτομο, το δικαίωμα, ώστε να υπάρξει η ενότητα, η ταύτιση των καρδιών. Αν το εγώ, το άτομο, το δικαίωμα επιστρέφουν, τότε η αγάπη σβήνει. Αυτός είναι και ο αγώνας της Εκκλησίας, να κρατήσει τις σχέσεις στην προοπτική της αγάπης, στην προοπτική της υπέρβασης του δικαιώματος. Αυτός είναι και ο σκοπός της Σχολής Γονέων της τοπικής Εκκλησίας, να αναδείξει αυτή την φιλοκαλική πορεία, που δείχνει τη γνησιότητα της αλήθειας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και μια ξεχωριστή παρουσίαση από την μαθήτρια Λυκείου Ειρηάννα Μέριανου, η οποία είχε καθηγητή θεολόγο στο Γυμνάσιο τον π. Θεμιστοκλή και επεσήμανε ότι η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας γίνεται φως συνείδησης για όλους, μικρότερους και μεγαλύτερους, ώστε να μπορούν μέσα από τα διδάγματα της πίστης να αφυπνίζονται στις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό σχήμα υπό τον κ. Γιώργο Λαδοβρέχη, πρωτοψάλτη και καθηγητή της Σχολής της Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ, που απέδωσε τρία παραδοσιακά τραγούδια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνό και η Υπεύθυνη Θεμάτων Παιδείας του Δήμου κ. Μαρία Ζερβού.
 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....