Η 4η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ για την πόλη της Δράμας, αποτελεί μια σημαντική μέρα, καθώς εορτάζει την προστάτιδα και Πολιούχο της Αγία Βαρβάρα. Παράλληλα, είναι η εορτή κατά την οποία τηρείται το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών που ρίχνουν οι συμπολίτες μας στις ομώνυμες πηγές, ενώ εδώ και 21 χρόνια, η 4η Δεκεμβρίου, είναι η ημέρα κατά την οποία ανοίγει τις πύλες της και η Ονειρούπολη.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας έχει εκδώσει το πρόγραμμα των ακολουθιών αλλά και της περιφοράς της αγίας εικόνας.
Αναλυτικότερα, παραμονή της εορτής στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00, στο ομώνυμο ναΐδριο, θα γίνει η παράκληση της Αγίας Βαρβάρας, ενώ στις 16.00 θα ξεκινήσει η λιτανεία της εικόνας της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας, και η κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Η λιτανεία θα ξεκινήσει από το ναΐδριο στις πηγές, θα περάσει από την πλατεία Ελευθερίας και θα κατευθυνθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
Στις 17.00, θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Στη συνέχεια, από 21.00 έως και 00.30, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας θα τελεσθεί αγρύπνια.
Επίσης, ανήμερα της εορτής Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 07.30 έως 10.30, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου θα τελεσθεί Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή της Βυζαντινής Χορωδίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Μουσικών Σχολείων Κατερίνης και Δράμας.
Η τήρηση των εθίμων
Αν και με το πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει φέτος και είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Δράμας είχαν πέσει σε μεγάλο βαθμό τα νερά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, εντούτοις ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ, φρόντισαν να ενεργοποιήσουν τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή και να δώσουν αρκετό νερό στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να μπορέσει να τηρηθεί το δυνατόν καλύτερα το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών.
Το ζήτημα με την παρουσία του νερού στην Αγία Βαρβάρα, δεν είναι απλά και μόνο η τήρηση του εθίμου, αλλά και το ότι αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την πόλη μας.
Παράλληλα, το νερό θα υπάρχει επίσης και για την εορτή του Αγιασμού των Υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου 2025.
Το έδεσμα της «Βαρβάρας»
Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό έθιμο, είναι η το πατροπαράδοτο έδεσμα «Βαρβάρα», το οποίο ετοιμάζουν όλα τα σπίτια στη Δράμα. Η «Βαρβάρα», είναι μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους. Η γλυκιά σούπα «Βαρβάρα», που μοιάζει με το κολυβόζουμο, είναι ένα έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.
Πώς ορίστηκε η πολιούχος
Αξίζει να αναφέρουμε τέλος, ότι η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Πολιούχος της πόλης με ενέργειες του αειμνήστου προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας, Βασίλη Καναρά το 1954 και συγκεκριμένα με πρότασή του προς τον τότε Νομάρχη και το σκεπτικό ότι «με το όνομα της οποίας (Αγίας Βαρβάρας) συνδέονται ονομαστές πηγές της πόλεως και υπάρχει φερώνυμος ναός.
πηγη Πρωϊνός Τύπος Δράμας