Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποχαιρετά τον “Δάκη τους”

Γράφει ο Νικόλαος Νικηταρίδης

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης, γνωστός ως Δάκης,  γεννήθηκε το 1943 και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Πήγε γυμνάσιο στο Scotch School και κατόπιν στο Saint George, ενώ έκανε και κάποια μαθήματα φωνητικής μουσικής με την Αιγυπτιώτισσα υψίφωνο Καλλιόπη Αντίππα.

Ξεκίνησε, ερασιτεχνικά στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο ¨Aiglon¨, τραγουδώντας γαλλικά και ιταλικά τραγούδια. Η πρώτη επαγγελματική δουλειά του ήταν στο ¨Ακρόπολις¨ του Καΐρου. Πηγαίνοντας για διακοπές στην Ελλάδα και λέγοντας για χάρη ενός φίλου σ΄ ένα μαγαζί ένα γαλλικό τραγούδι, τον ακούει ο ιδιοκτήτης του κέντρου ¨Αργώ¨ και τον προσλαμβάνει. Ακολούθησαν εμφανίσεις στα κρουαζιερόπλοια ¨Ελληνίς¨ και ¨Αυστραλίς¨, για να σημειώσει κατόπιν ιδιαίτερη επιτυχία στην ¨Αθηναία¨, στα ¨Αστέρια¨ της Γλυφάδας και στο ¨Galaxy Bar¨ του Χίλτον.

Έτσι κάπως κύλησε η καριέρα του Δάκη, με εμφανίσεις σε κέντρα, συναυλίες, διεθνή φεστιβάλ, τηλεόραση και ραδιόφωνο, γνωρίζοντας πολλές επιτυχίες, με τραγούδια σαν το: ¨Τόσα καλοκαίρια¨, ¨Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά¨, ¨Τσάι με λεμόνι¨, ¨Μια σου λέξη¨, ¨Mamy blue¨, ¨Tu veux tu veux pas¨, κ.ά. Μάλιστα, είχε λάβει μεταξύ άλλων μέρος και στη 2η Ολυμπιάδα Τραγουδιού του 1969 με το τραγούδι του Κ. Ξενάκη ¨Έρωτα μου παντοτινέ¨, καθώς και στην ταινία ¨Ορατότης μηδέν¨ του Ν. Φώσκολου με δύο συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

Ο Δάκης, ηχογράφησε το 1968 τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά, είχε πάνω από 35 δίσκους στο ενεργητικό του, ενώ είχε συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες όπως οι Πλέσσας, Σπανός, Κατσαρός, Χατζής και τραγουδιστές σαν τη Μαρινέλλα, την Αλεξίου, τον Πάριο, τη Βίσση, κ.ά.

Συμμετείχε σε συναυλίες των Rolling Stones, Aznavour, Dalida, Dassin και Ντέμη Ρούσσου, με τον οποίο ήταν ξαδέλφια.

Ταξίδεψε στα αιγυπτιώτικα ουράνια πεδία στις 29/5/2022…

Στη σπάνια φώτο ο Δάκης με τον αείμνηστο μαέστρο Μάνο Θεοδούλου στο ¨L΄ Aiglon¨ το 1961

ΠΗΓΗ 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....