Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη

Πανηγυρικά τιμήθηκε η συμπολιούχος της Σμύρνης Αγία Φωτεινή, στον φερώνυμο Ναό της στην Σμύρνη, την Κυριακή, 22 Μαΐου. Σύμφωνα με παράδοση παλαιά της Σμύρνης, η Αγία εορτάζεται ιδιαίτερα την πέμπτη Κυριακή από του Πάσχα, κατά την οποία αναγινώσκεται η ευαγγελική περικοπή του διαλόγου του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα γυναίκα, μετά τον οποίον αυτή πίστευσε στον Αναστάντα Χριστό και κατέστη κήρυκας του ευαγγελίου και ισαπόστολος.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. κ. Βαρθολομαίου. Ο προεξάρχων της πανηγύρεως πολιός και πολύπειρος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου Σεβ. κ. Μελίτων ωμίλησεν εμπνευσμένα αναπτύξας το βαθύ θεολογικό περιεχόμενο της εορτής και μετέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα το βίωμα της Μεγάλης Εκκλησίας ΚΠόλεως, του οποίου αυτός επί δεκαετίες μέτοχος υπάρχει. Μετὰ την απόλυσιν ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον προστάντα των Ιερών Ακολουθιών Αρχιερέα για την παρουσία και συμμετοχή στην επίσημη αυτή λατρευτική Σύναξη της τοπικής των Σμυρναίων Εκκλησίας και ανέφερεν ότι «η παρουσία του Σεβ. κ. Μελίτωνος στην Σμύρνη, εκτός της διαστάσης της προσωπικής σχέσης με τον Επίσκοπο της, του οποίου υπήρξε μέντορας και διδάσκαλος στα πρώτα βήματα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στα Ιερά Σέκρετα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αποκτά και ένα ακόμη συμβολισμό, αυτό του Επισκόπου και Αγγέλου της πλησιοχώρου Φιλαδελφείας, μίας και αυτής, όπως και της Σμύρνης, εκ των επτά Εκκλησιών της Αποκαλύψεως και της Ιωαννείου κληρονομίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στην πανήγυριν της Ορθοδόξου Κοινότητος μετέσχεν ο Εξοχ. κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, ανταποκριθείς σε πρόσκληση που απηύθυνε προς αυτόν ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος, η Ευγεν. κ. Δέσποινα Μπαλκίζα, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη, και σύσσωμη η υπ΄ αυτήν Διπλωματική Αρχή με τους οικογενείς τους, ο Οσιολ. κ. Ireneusz Bohinsky, εκ προσώπου του απουσιάζοντος στη Γερμανία Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Σμύρνης, ο Αιδεσιμ. κ. James Buxaton, Προϊστάμενος της Αγγλικανικής Παροικίας Σμύρνης, ο ευεργέτης της Μητρόπολης Εντιμ. κ. Μεχμέτ Μπαστιγιαλή με την σύζυγό του Ευγεν. κ. Αρζού, Αξιωματικοί μέλη των Ελληνικής και άλλων Ορθοδόξων Κρατών Αποστολών στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ με τις οικογένειές τους, και πολυάριθμοι πιστοί κάθε εθνικότητος, μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας. Επηκόλουθησεν εόρτια δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού, μετά το πέρας της οποίας ο οικείος Ποιμενάρχης παρέθεσεν επίσημο γεύμα στους επισήμους προσκεκλημένους και στους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητρόπολης.

Δραττόμενος της έλευσής του στην Ιωνία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Σμύρνης, την επαρχία του, την αρχαία Φιλαδέλφεια (Alaşehir), όπου η πρωτοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, το Σαλιχλή και την ιστορική Κοινότητα των Κούλων, στην οποία διατηρούνται ο Ναός της Παναγίας (ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου), ο Ναός του Τιμίου Προδρόμου (σε ερειπιώδη κατάστασι), το Σχολείο της Κοινότητος, υπό επισκευή, και πολλές κατοικίες από την Οθωμανική περίοδο.

 

 

πηγη Φως Φαναρίου 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....