Η εορτή της Αγίας Τριάδος στο Γύθειο και τιμή σε πολιόν ιερέα

Στον ομώνυμο Ι.Ναό, στην πόλη του Γυθείου, εορτάστηκε η Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή (5-6-2023), του Αγίου Πνεύματος, όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και κήρυξε τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. επαίνεσε, τίμησε και βράβευσε τον αποχωρούντα εφημέριο του ναού, πολιόν, σεβάσμιον και ευλαβέστατον π. Ηλία Μανιατάκο (χειροτονηθέντα προ 47 ετών, υπό του αειμνήστου Σεβ. Μητροπολίτου κυρού Σωτηρίου) και του απένειμε το μετάλλιον της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Γιάτρισσα». Προσέτι παρουσίασε ο Σεβ. τον νέο εφημέριο, ιερομόναχο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Ο βραβευθείς π. Ηλίας συγκινημένος απηύθυνε λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης.

Παρακάτω παραθέτουμε τον λόγο του:

Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, Πνευματικέ μας Πατέρα, Μητροπολίτα Μάνης κ. Χρυσόστομε,

Σεβαστοί μου πατέρες καί συλλειτουργοί,

Αδελφοί μου χριστιανοί ευλογημένοι,

Με συναισθήματα έντονης συγκίνησης, τιμής και αγάπης Χριστού, επιτρέψτε μου να απευθύνω σύντομα στις καρδιές σας και να εκφράσω – όσο γίνεται με τους φτωχούς μου λόγους και τις ταπεινές δυνατότητές μου- την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου, προς την Υμετέρα Σεβασμιότητα, καταρχάς καί εξόχως, Σεβασμιώτατε, για την πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον που τόσο ξεχωριστά μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας σας στην Μητρόπολη Μάνης και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό της δοκιμασίας της υγείας μου. Οι προσευχές σας και η συνεχής έγνοια σας για την εξέλιξή της και τα προβλήματα που αντιμετώπισα, μου έδωσαν δύναμη και κουράγιο και απέδωσαν καρπούς, ώστε να είμαι μαζί σας καί πάλι.

Σας ευχαριστώ καί υϊκά σας ευγνωμονώ γιατί ανταποκριθήκατε στήν τοποθέτησή μου στην ενορία Κονακίων, που ξεκίνησα πρίν από 47 χρόνια την ιερατική μου διακονία, όπου οί απαιτήσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο εδώ, στην ενορία της Αγίας Τριάδος Γυθείου. Από καρδιάς εκφράζω τήν ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου και θα προσπαθήσω με την Χάρη και τη βοήθεια του Θεού, να ανταποκρίνομαι στα ιερατικά μου καθήκοντα, στούς οικείους για μένα άλλωστε ενορίτες.

Στούς ενορίτες τής Αγίας Τριάδος Γυθείου καί όλους τους άμεσους συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια, επιτρόπους, ιεροψάλτες, νεωκόρους, τους ευχαριστώ όλους για την υπέροχη συνεργασία, τις ξεχωριστές λειτουργικές στιγμές και καταστάσεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια της ιερατικής μου εδώ διακονίας.

Προσπάθησα και προσπαθώ στην ιερατική μου πορεία, να ζούμε, αυτό που λέγει ο Απόστολος Παύλος: «Ως τέκνα μου αγαπητά νουθετώ… εν γαρ Χριστώ Ιησού εγώ υμάς εγέννησα» λατρευτικά, μυστηριακά, κηρυκτικά, ως πνευματικός, αλλά και σε κάθε ανάγκη να γίνομαι αρωγός και συμπαραστάτης. Θα ήθελα να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη εάν κάποιοι, άθελά μου – δυσκολεύτηκαν ή έννιωσαν άσχημα. Εγώ από καρδιάς τους παρέχω τη συγχώρεσή μου και πάντα θα είστε όλοι στην προσευχή και την μνημόνευσή μου, όσο ο Τριαδικός Θεός μας επιτρέπει να τον διακονούμε.

Ο Θεός μας αξιώνει να βιώνουμε, ως πνευματικοί πατέρες, αυτό που ζούμε όταν προσφωνούμε το Θεό, ΠΑΤΕΡΑ. Θα είναι και για μένα πάντα η πιο ωραία, η πιο ακριβής και πιο τιμητική προσφώνηση «Πάτερ» και θα σας νιώθω πάντα ως πνευματικά μου παιδιά.

Με σεβασμό, υπακοή και τιμή στον Επίσκοπό μας, ως εις τον Χριστόν, να αξιωθούμε με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού και την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος και εδώ στην επίγεια στρατευομένη Εκκλησία, να πορευόμαστε ορθόδοξα και εν αληθεία και αγάπη και στην θριαμβεύουσα εν ουρανοίς.

Με την ευχή Σας, Σεβασμιώτατε.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα!

ΑΜΗΝ.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....