Η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι.Μ. Καλαμαριάς

Σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκαν οι πανηγυρικές Ακολουθίες της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, το τριήμερο 21, 22 και 23 Αυγούστου.

Πλήθος πιστών συρρέουν ακόμη και αυτή την στιγμή να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, που οι πρόσφυγες Μηχανιώτες έφεραν από την Κύζικο της Μικράς Ασίας στην νέα τους πατρίδα, την Νέα Μηχανιώνα.

Το εσπέρας της 21ης Αυγούστου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου κλήρος και λαός έψαλλαν τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, των εορτασμών παρέστησαν εκπροσωπώντας την, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής και κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας ότι η Παναγία μας αποτελεί την άφλεκτη βάτο.

Στο τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας παρουσία χιλιάδων πιστών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν από κάτω της, κατά το έθιμο.

Στις 23 Αυγούστου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονικος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων. Οι ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση της 4Ε.

Η πανήγυρη θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέθλιο της Παναγίας, οπότε γίνονται τα “μπάσματα” της Ιεράς Εικόνος, δηλαδή η μεταφορά της στο προσκυνητάρι της.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....