Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας. ΝΕΑ

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Επίκεντρο των λατρευτικών συνάξεων, όπως κάθε έτος τέτοια ημέρα, ο Ιερός Βυζαντινός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, υποδέχθηκε την ιερά εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου, η οποία είναι κτήμα του Ναού και για λόγους ασφαλείας φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. Πρόκειται για αμφιπρόσωπη εικόνα, η οποία στην άλλη πλευρά της απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι έργο πιθανότατα του Θεοφάνους του Κρητός.
Μετά την υποδοχή, τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, όπου ο σεπτός μας Ποιμενάρχης, μίλησε για την εορτή και την σημασία της για τους πιστούς.
Την Κυριακή, ο κ. Θεόκλητος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου. Προ της απολύσεως, τελέσθηκε η ακολουθία της προσκυνήσεως του τιμίου Σταυρού, με την παρουσία πλήθους πιστών. Ο κ. Θεόκλητος, μίλησε στο εκκλησίασμα για “την αξία της θυσίας και της αγάπης που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας μας προς τον συνάνθρωπό του, αφού μόνο έτσι θα δούμε το πρόσωπο του Θεου. Και το μέτρο της αγάπης αυτής δεν ειναι τίποτε άλλο παρά η θυσιαστική αγάπη μέχρι Σταυρού και θανάτου του Ιησου Χριστού”.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, προς αγιασμό και ενίσχυση των ενοριτών και των προσκυνητών, δώρισε στον Ιερό Ναό της καθέδρας των Σταγών, έναν Σταυρό και ένα Εγκόλπιο, τα οποία προέρχονται από τα Ιεροσόλυμα και περιέχουν τίμιο ξύλο και λίθο από τον πανάγιο τάφο.

 

000

0000

0

1

1a

2

2a

2b

3

3a

4

6

7

8

9

b0

b1

b1a

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b8

b9

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....