Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Θηβών

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τιμήθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς Θηβών και Λεβαδείας . Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος το εσπέρας της εορτής χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υπάτου Θηβών, ο οποίος εόρταζε και την επέτειο των εγκαινίων του,  που έγιναν την 21η Μαίου 1989.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και τίμησε τον μέχρι πρότινος Εφημέριο της ενορίας π. Σωτήριο Κατσίνα, ο οποίος εργάστηκε για τον ευπρεπισμό του Ναού μαζί με την πρεσβυτέρα του και τα παιδιά του και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί τα έσχατα της ζωής του, όπως του Ιώβ. Στη συνέχεια παρουσίασε το νέο Εφημέριο πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριο Γεωργίου, αδελφό της Ιεράς Μονής Σαγματά, και του ευχήθηκε δύναμη και καλή διακονία στο χωριό, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Μοναστηριού.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της προσωπικότητας του Αγίου Κωνσταντίνου, τονίζοντας τη συμβολή του στην παύση των διωγμών, στο διάταγμα των Μεδιολάνων και την θρησκευτική ελευθερία, επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του για την εκκλησιαστική ζωή με τη σύγκληση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου και τη σεμνή στάση του στα θέματα της πίστης αναλύοντας  τη φράση του Μ. Κωνσταντίνου “περὶ της πίστεως σπουδάσωμεν». Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των Αγίων.

Το πρωί της Κυριακής 21 Μαίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλιάρτου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος ανέφερε ότι: “Αναμένοντας την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου η Εκκλησία αυτή την Κυριακή θέτει το θέμα της τύφλωσης, με το θαύμα του εκ γενετής τυφλού. Ο εκ γενετής τυφλός από τη σωματική τύφλωση πέρασε στην ακεραιότητα και καθοριστικό για τη ζωή του ήταν η εσωτερική διαδικασία για το θαύμα, που από την πίστη του οδηγήθηκε να ομολογήσει το Χριστό και να συνομιλήσει μαζί του. Μια τέτοια συνάντηση είχε και ο Μ. Κωνσταντίνος που μετά το όραμα με τον Τίμιο Σταυρό, όλα όσα είχε ως καλή προαίρεση δουλεύτηκαν μέσω της πίστης και γέννησαν την πίστη όχι μόνο να καταλάβει την οικουμενικότητα του Χριστιανισμού αλλά να φωτιστεί ο ίδιος και να δώσει τη δυνατότητα στην τότε γνωστή Οικουμένη να λατρεύει το Θεό χωρίς εμπόδια”. Και τελείωσε το λόγο του λέγοντας ότι αυτό που απομένει σε όλους εμάς είναι να αναζητήσουμε τη συνάντησή μας με το Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας προς τους πιστούς, επεσήμανε τη μεγάλη προσφορά του Μ.Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης και ευχήθηκε στον παρόντα Δήμαρχο Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γ. Ντασιώτη, στον Εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Τσιώλη και σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....