Η εορτή των Ταξιαρχών στην ιστορική Αρεόπολη Μάνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Ναοεμβρίου 2022, Δισαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους της Αρεόπολης, Παμμεγίστους Ταξιάρχες στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό τους.

Κατά τον πανηγυρικό Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κερνίστης κ. Χρύσανθος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Κερνίτσης, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για την τιμητική του πρόσκληση στην πανήγυρη, ομίλησε για τους Αγίους Αγγέλους, χαρακτηρίζοντάς τους ως φύλακες που οδηγούν τους Χριστιανούς στην Αλήθεια. Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία και το έργο τους στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Κλείνοντας, ευχήθηκε οι Άγγελοι να μας κατευθύνουν προς το καλό και το αγαθό.

Με την σειρά του ο Μητροπολίτης Μάνης ευχαρίστησε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο κ. Χρύσανθο για την παρουσία του, αλλά και όλους τους παρισταμένους στην Ιερά Πανήγυρη.

Ακολούθως, τελέσθηκε Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος των Ταξιαρχών στους γραφικούς δρόμους της κωμοπόλεως.

Πλήθος Μανιατών συμμετείχε τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και στην Ιερά Λιτανεία με σκοπό να λάβει την χάρη και ευλογία των Ασωμάτων Αγγέλων. Μεταξύ αυτών παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Τζινιέρης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης κ.κ. Δρακουλάκου, Εξαρχάκος και Κουμεντάκος, ο Ανώτατος Διοικητής Λακωνίας, Διοικητής ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Πολίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Υποδιοικητής Π.Υ. Αρεόπολης, Πυραγός κ. Καρατζής, ο Διοικητής Α.Τ. Αρεόπολης, Υπαστυνόμος Ά, κ. Μπουρδάκος, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Αν. Μάνης, το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου και παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας.

Να σημειωθεί, ότι στον ιστορικό πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στις 17 Μαρτίου 1821, οι Μανιάτες Αγωνιστές με πρώτο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ορκίστηκαν να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό γενικότερα μπροστά στην Ιερά Εικόνα των Ταξιαρχών, η οποία κοσμεί έως και σήμερα το τέμπλο του Ναού.

Ανήμερα της εορτής, σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ενώ κατά την Θεία Λειτουργία προέστη ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, συλλειτουργούντος του Επισκόπου κ. Χρυσάνθου.

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄ κήρυξε τον θείο λόγο και ως θέμα είχε την παρουσία των Αγίων Αγγέλων στη Θεία Λειτουργία. Τόνισε και ερμήνευσε τα σημεία: Το “Άγιος ο Θεός”, τον Χερουβικό Ύμνο, το “Στώμεν καλώς” και τον “Επινίκιον ύμνον, άδοντα, βοώντα και κραγόντα και λέγοντα”. Όλα αυτά τόνισε ο Σεβασμιώτατος αποδεικνύουν την ύπαρξη του πνευματικού κόσμου, του κόσμου των Αγγέλων που παρίστανται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Είναι μια χοροστασία των επιγείων μετά των ουρανίων. Άγγελοι και άνθρωποι συνδοξολογούν τον Κύριο. Έτσι όλα αυτά πρέπει να μας γεμίζουν με ευλάβεια, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος και να μας ενισχύουν στην αξία και σημασία της ιερότητας που πολλές φορές την χάνουμε με την εκκοσμίκευση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους: Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β΄(7-11-2022) και Μάνης κυρό Χρυσόστομο Β, ο οποίος εκοιμήθη προ 5 ετών στον ίδιο αυτό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Μάνης, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Κερνίτσης για την παρουσία του, καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Ι. Ναού, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκο για την άριστη οργάνωση της πανηγύρεως. Επίσης, ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς ιερείς αρχιμ. Νήφωνα Καρολεμέα, Γεν. Αρχιερατικό, τον πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παντελεάκο, Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής και τον διάκονο π. Νικόλαο Κουστουράκη. Τέλος, ο π. Συμεών δώρισε μια φορητή εικόνα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Επίσκοπο κ. Χρύσανθο, ως ανάμνηση της παρουσίας του στον Ιερό Ναό.

Πλειάδα πιστών προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσει την ιστορική Ιερά Εικόνα των Ταξιαρχών. Μεταξύ αυτών παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης κ.κ. Εξαρχάκος και Κουμεντάκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρεόπολης, Υπαστυνόμος Α’ κ. Μπουρδάκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αρεόπολης, Επιπυραγός κ. Γεωργάκης, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Αρεόπολης, Πυραγός κ. Καρατζής, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρεόπολης κα Στρατάκου και αντιπροσωπείες των σχολείων της ιστορικής κωμόπολης. Στο αναλόγιο έψαλλαν με καλλικέλαδη φωνή και με την δέουσα ευπρέπεια οι Ιεροψάλτες κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου και Δημήτριος Μυλωνάς.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....