Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Νιχώρι του Βοσπόρου

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε πανηγυρικώς την μνήμη των Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφερείας μας. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο για τους κεκοιμημένους εκπαιδευτικούς της Κοινότητάς μας.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση (προσφορά κυριών της Κοινότητάς μας) στην Κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Εντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας, εκπροσωπώντας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, προλόγισε την εκδήλωση που ακολούθησε προς τιμήν των «τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος».

Ο κος Önder-Μάρκος Yüceer έλαβε τον λόγο, στην τουρκική, παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον καθέναν από τους τρείς τιμώμενους Αγίους της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια συνδεθήκαμε τηλεφωνικώς με τη κυρία Αρτεμισία Θεοδωρίδου, η οποία διαμένει στη Σουηδία για να μοιραστεί μαζί μας αναμνήσεις της από την περίοδο, που δίδασκε στο Σχολείο της Κοινότητάς μας.

Ακολούθησε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: είδαμε σε βίντεο την κυρία Μαίρη Ρομποπούλου, από την Κρήτη, να μας μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές της για την ημέρα, να θυμάται λεπτομέρειες από τη ζωή της Κοινότητάς μας καθώς και το πόσο φιλάνθρωπα κινούνταν πάντοτε η Κοινότητά μας προς όσους βρίσκονταν σε ανάγκη.

Συνέταξε μάλιστα και ένα ποίημα με τίτλο «Νεοχωρίτικη Ωδή», το οποίο απέστειλε στον κο Βίγκα, για να το απαγγείλει στην ομήγυρη και το παραθέτουμε για την ιστορία:

«Κακόμοιρο σχολείο μόνο

Σιγά και άφωνα γεράζεις

Νοσταλγείς τις μέρες που αντηχούσαν φωνές παιδιών Χέρια που έγραφαν

Μάτια που διάβαζαν

Ψυχές δασκάλων, ψιθυριστοί αχοί

Οι πίνακες θολοί σκονισμένοι

δίχως κιμωλίες ορφανοί

Οι αίθουσες μελαγχολικές

Θαρρείς σιωπηλές παιδιών παρουσίες, ψηλοπετούν στις σκάλες.

Παίζουν στον χορταριασμένο κήπο οι σκιές τους. Έτσι περνούν οι μέρες,

βουβές και σκεπτικές.

Οι τοίχοι δακρύζουν…

Οι πόρτες τρίζουν…

Καθώς ο χρόνος ακολουθεί,

με το μοιραίο βάδισμά του.

Στις άδειες πλάτες του

κακόμοιρο σχολείο μου, Νιχωρίτικο…

Ας άναβε κερί ελπίδας!

Να φώτιζε την όψη της χαράς

Να ζήσουμε τις μέρες τις παλαιές»

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες (Θάλεια Παπαθεοδώρου, Μαρίνα και Λιάνα Μηνάογλου, Μίρα Χαννούτογλου και Μάρκος Σαϊδάμ) απήγγειλαν ποιήματα επίκαιρα.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος, εκ μέρους της Κοινότητος, προσέφερε άνθη στους Ακαδημαϊκούς κο Βύρωνα Ματαράγκα και κα Εύα Αλεξάνδρου Σαρλάκ, καθώς επίσης και στους εκπαιδευτικούς κα Βαρβάρα Κεραμετσίδου και κα Μαρία Δήμου-Σολταρίδου. Ο Πατριαρχικός Επόπτης προσέφερε επίσης και δωράκια στους μαθητές και στις μαθήτριες, τα οποία ήταν προσφορά της οικογενείας Βίγκα εις μνήμην του Βασιλείου Βίγκα. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο σκιαγράφησε θεολογικώς το νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την εκδήλωση, καθώς και τους διοργανωτές της.

Η πανέμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με την ψαλμωδία του Απολυτικίου της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών διδασκάλων.

Η Κοινότητά μας εύχεται σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους χρόνια πολλά και καλοφωτισμένα! Και του χρόνου με υγεία!

 

 

 

πηγη Φως Φαναρίου 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....