Η Επέτειος των 79 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελλορίζου

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τιμήθηκε στο Καστελλόριζο η Επέτειος των 79 χρόνων από την απελευθέρωση του ακριτικού ελληνικού νησιού.

Κοντά στους ακρίτες κατοίκους του Καστελλορίζου, για να συνεορτάσει την επέτειο αυτή, βρέθηκε και Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, όπως παγίως πράττει από της εγκαταστάσεώς του ως Μητροπολίτου της πολυνησιωτικής αυτής Μητροπόλεως.

Το πρωί της Τρίτης, 13 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία επί τη 79η επετείω της απελευθερώσεως του νησιού, στον εκεί Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Της Δοξολογίας προέστη ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου τη νήσου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Μαλτέζου και του Πρωτοπρ. Μιχαήλ Κρητικού. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συνοδευόμενος από Κληρικούς του. Μετά την Απόλυση της Δοξολογίας, τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου του ακριτικού νησιού κ. Μπέτυ Μούζακ.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου και τους λοιπούς εκπροσώπους των Αρχών στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ», ο οποίος χτίστηκε το έτος 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελλοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του, Αναστασίας, αλλά έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα έμεινε ημιτελής.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο το καλλιμάρμαρο αυτό μνημείο αποπερατώνεται, αποκαθίσταται και εξοπλίζεται χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του, Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», ιδιοκτησίας τους.

Ακολούθως, Αρχές, Μαθητές και Λαός, μετέβησαν στον χώρο του Ηρώου των Πεσόντων όπου ανεπέμφθη υπό του Σεβασμιωτάτου επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών «πάντων τῶν ἐν τοῖς ἱεροῖς ἡμῶν ἀγῶσιν ὑπὲρ πίστεως καὶ πατρίδος ἀγωνισαμένων καὶ ἐνδόξως πεσόντων» και κατετέθη στεφάνι από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους στο Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελλορίζου (Σαντράπειος Αστική Σχολή), όπου ευχήθηκε τα δέοντα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελλορίζου, εκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε τα εβδομήντα εννέα χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου και τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των νησιωτών μας. Που διατηρούν ακατάβλητο το εθνικό τους φρόνημα και συνεχίζουν να υπερασπίζονται αυτόν τον προμαχώνα του ελληνισμού από κάθε επιβουλή, γενναίοι και περήφανοι, όπως οι πρόγονοί τους. Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί».

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΛΑΣΚΟΣ.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....