Η εβδομάδα της Διακαινησίμου στο Πατριαρχικό Ναό στη Δαμασκό

Ομιλία του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’ την Δευτέρας της Διακαινησίμου
Πατριαρχικός Ναός Maryamiyah στη Δαμασκό, 25 Απριλίου 2022
«Δεύτε λάβετε Φως, εκ του Ανεσπέρου Φωτός και δοξάσατε Χριστόν, τον Αναστάντα εκ νεκρών».
Σήμερα η εκκλησία ψάλλει και σκοπεύει να εκφράσει το «Έρχου, άνθρωπε, και λάβε φως» από μια διαφορετική φύση. Έλα να πάρεις ένα φως, όχι υλικό, αλλά το φως του Αναστάντος Χριστού από τον τάφο Του, το οποίο σβήνει το σκοτάδι αυτής της εποχής. Έλα να δεις ένα φως που λιώνει την ψυχή, κάνοντάς την να λαχταρά για τον πρώτο της Νυμφίο, τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος εξέχυσε την αγάπη Του για την ανθρωπότητα σε ένα σταυρό, την αποτύπωσε με το αγνό Του αίμα, τη σφράγισε με μια γενναιόδωρη ταφή και την στεφάνωσε με μια ένδοξη Ανάσταση. Το φως του Χριστού δεν σβήνεται το βράδυ, ούτε περιβάλλεται από σκοτάδι, ούτε καλύπτεται από τάφους.
«Χαίρε σήμερα», λέει σήμερα ο Υμνογράφος, προφέροντας τα λόγια του Αγγέλου στην Παναγία, «Χαίρε», γιατί ο Υιός σου και ο γιος του φτιαγμένου από πηλό ανθρώπου που Εκείνος ανέλαβε στους ώμους Του, ηγέρθη εκ του τάφου, την τρίτη ημέρα. Η ανθρώπινη ψυχή μπορεί τώρα να σωθεί, γιατί ο Νυμφίος έχει αναστηθεί. Το μήνυμα χαιρετισμού του Αγγέλου φέρει μεγάλη χαρά για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Όσοι είδαν τον Χριστό καρφωμένο στον σταυρό της δόξας είναι οι ίδιοι που θα χαρούν την Ανάστασή Του και την ανάσταση από τον τάφο της φύσης και τον τάφο της αμαρτίας.
Η χαρά της Ανάστασης βρίσκεται στον πυρήνα και την ουσία της: Η χαρά συνενώθηκε με τον πόνο του Χριστού. Η χαρά διαμορφώθηκε από την αγωνία της Παναγίας. Η χαρά αναμείχθηκε με τα δάκρυα της Μαγδαληνής, την προθυμία του Πέτρου και την τρυφερότητα του Ιωάννη. Χαρά συγχωνεύτηκε με τη φιλοσοφία του Παύλου. Η χαρά μπλέχτηκε με την πίστη του εκατόνταρχου και τη φώτιση εκείνων που έντυσαν τον Χριστό σε αυτή την ημέρα της σωτηρίας.
«Τέρπου, χόρευε και αγάλλου, Ιερουσαλήμ, τον Βασιλέα Χριστόν θεασαμένη εκ του μνήματος, ως Νυμφίον προερχόμενον». Η ανάσταση μας καλεί να χαρούμε ενάντια σε κάθε συγκυρία. Η Ιερουσαλήμ εδώ συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή που καλείται να βρει στον Χριστό τον έναν και μοναδικό Κύριο της ζωής, και να διαφυλαχθεί για Αυτόν μόνο, ως αγνή νύμφη.
Σήμερα προσευχόμαστε για τη Συρία. Προσευχόμαστε για την ενότητα, την ακεραιότητα και τη σταθερότητάς της. Προσευχόμαστε για αυτή τη χώρα που σήκωσε το βάρος των πολέμων για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, που είναι τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά της. Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που άντεξαν και πληρώνουν το τίμημα του πολέμου: απαγωγές, εκτοπισμούς, τρομοκρατία, σωματεμπορία, μετανάστευση, αποκλεισμό και μια ασφυκτική οικονομική κρίση που επηρεάζει πρώτα και κύρια τους φτωχούς. Οι επιπτώσεις του πολέμου συχνά δεν είναι λιγότερο σοβαρές από τον ίδιο τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους να άρουν αυτόν τον αμαρτωλό οικονομικό αποκλεισμό, ο οποίος κρύβεται πίσω από τις επιβληθείσες κυρώσεις και ο οποίος στοχεύει κυρίως τους ανθρώπους που μάχονται σε αυτή τη χώρα για τα προς το ζην και τις πιο βασικές ανάγκες ζωής.
Προσευχόμαστε για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του Λιβάνου. Προσευχόμαστε για τον λαό μας στον Λίβανο που υποφέρει στο έλεος των επίπονων συνθηκών διαβίωσης. Κάθε Λιβανέζος έχει το δικαίωμα να ανακτήσει τα κέρδη που έχει αποταμιεύσει σε όλη του τη ζωή και που έχει καταθέσει στις τράπεζες. Ο Λιβανέζος πολίτης έχει επίσης το δικαίωμα να δει τη δικαιοσύνη να αποκαθίσταται στην περίπτωση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Παραμονές των βουλευτικών εκλογών, καλούμε όλους να προσεγγίσουν αυτόν τον φάκελο από τη σκοπιά του δημοσίου συμφέροντος και να μείνουν μακριά από την ομολογιακή ρητορική, που αρκείται στο να κινεί τα περιφερειακά και παραταξιακά νήματα πριν από τις εκλογές. Καλούμε όλους να προσεγγίσουν αυτόν τον φάκελο από τη σκοπιά του πατριωτισμού και όχι του πελατειακού νεποτισμού. Ζητάμε από όλους να αποκηρύξουν την αντιπολίτευση και τις διενέξεις και να δώσουν κυρίως προσοχή, ανεξάρτητα από τις ανόμοιες εξωτερικές τους πολιτικές, στο να εξετάσουν τι μπορεί να περιορίσει την τρέχουσα κατάρρευση και τι μπορεί να βοηθήσει τους Λιβανέζους που σήμερα πληρώνουν με τη ζωή τους, το τίμημα αυτού που συμβαίνει.
Προσευχόμαστε για την Παλαιστίνη, που αγκάλιασε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ και αγιάστηκε από το μονοπάτι των παθών Του πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Προσευχόμαστε για την Ιερουσαλήμ και για τον Ιορδάνη, του οποίου τα ύδατα ήταν η κολυμβήθρα του Κυρίου Ιησού. Προσευχόμαστε για το Ιράκ, του οποίου τα ερείπια φέρουν το βάρος της ιστορίας και του οποίου ο λαός φέρει το βάρος μιας βαθιάς αναταραχής. Προσευχόμαστε για την Αίγυπτο, τη γη που γνώρισαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας. Προσευχόμαστε εν συνόλω για την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών, και για την ειρήνη όλου του κόσμου.
Προσευχόμαστε για τους απαχθέντες, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών μας, των Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου Youhanna Ibrahim και Paul Yazigi, οι οποίοι απήχθησαν πριν από περισσότερα από εννέα χρόνια. Ο φάκελος των αδελφών μας αποκαλύπτει εν μέρει παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από ορισμένους στο πλαίσιο αυτής της παρωχημένης αγοροπώλησης ανθρωπίνων συμφερόντων. Ζητάμε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία αυτού του φακέλου και παρακαλούμε τον Χριστό τον Θεό μας να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε αίσιο τέλος στον φάκελο των αδελφών μας Μητροπολιτών.
Με Πασχαλιάτικο χαιρετισμό και αποστολική ευλογία από τον θρόνο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, απευθυνόμαστε σε όλα τα παιδιά μας στην πατρίδα και στο εξωτερικό. Σας ευχόμαστε αγαπημένοι μας ό,τι καλύτερο και πολλές ευλογίες. Ο Θεός να είναι μαζί σας ως Προστάτης και Βοηθός. Είθε ο Κύριος να ευλογεί τα παιδιά σας, να αγιάζει τη ζωή σας και να την περικλείει με την αγία Του ειρήνη.
Χριστός Ανέστη και η κτίση φωτίστηκε.
Χριστός Ανέστη και οι άγγελοι χαίρονται.
Χριστός Ανέστη και η θλίψη κατέρρευσε.
Χριστός Ανέστη και ο Άδης εκμηδενίζεται.
Χριστός Ανέστη, ενώνοντας τους νεκρούς μας με την αμόλυντη καρδιά Του και σκουπίζοντας κάθε δάκρυ.
Χρόνια σας πολλά!
Χριστός ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....