Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πατρῶν ἐτίμησε τόν Ἣρωα Ὀδυσσέα Ἀνδροῦτσο.

Στην ιστορική συνοικία του Βλατερού Πατρών υπάρχει πλατεία, η οποία φέρει το όνομα του Ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως, Οδυσσέως Ανδρούτσου, όπου και η προτομή του.

Κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, τιμώντας την μνήμη του φονευθέντος από ελληνικά, δυστυχώς, χέρια Ήρωος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου αγωνιστού υπέρ πίστεως και πατρίδος, ο οποίος στραγγαλίστηκε στις φυλακές της Ακροπόλεως Αθηνών, στις 5 Ιουνίου 1825.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Αγία και Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και σε όσα οι Θεοφόροι Πατέρες δογμάτισαν και μας άφησαν ως ιερά παρακαταθήκη ζωής αιωνίου. «Πάντα ταύτα», είπε ο Σεβασμιώτατος, «πρέπει να τα τηρούμε με πάσαν ακρίβεια για τη δόξα του Θεού και για τη σωτηρία μας».

Εν συνεχεία, ανεφέρθη στη ζωή και στα ηρωικά κατορθώματα του Οδυσσέως Ανδρούτσου, στην παλληκαριά του και στην αγάπη του για την Πατρίδα, στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου κατατρόπωσε τις τουρκικές στρατιές, αλλά και στο τέλος του, στη δολοφονία του δηλαδή, από χέρια ελληνικά, μέσα στις φυλακές της Ακροπόλεως, ώστε να φανεί ο φόνος του ως αυτοκτονία.

«Τι κρίμα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «η φοβερή διχόνοια να είναι του Γένους μας το σαράκι». «Οι Ήρωες», σημείωσε, «σε μια εποχή που απαξιώνει τα σύμβολα και αποϊεροποιεί τα ιερά και τα όσια, στέκουν αγέρωχοι και μάς δείχνουν τον δρόμο για την πρόοδο και την σωτηρία της Πατρίδος μας, από τα ποικίλα δεσμά που της έχουν, έσωθεν και έξωθεν, επιβληθεί. Καιρός να γονατίσουμε μπροστά στους Ήρωες, ώστε και αυτούς να τιμήσουμε και διδάγματα να αντλήσουμε για το καλό, κυρίως, των παιδιών μας».

Εν συνεχεία, σχηματίστηκε πομπή προπορευομένης της Μπάντας του Δήμου, και άπαντες με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, οι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων, οι Σύλλογοι με τις εθνικές ενδυμασίες και ο Λαός, έφθασαν στην Πλατεία Ανδρούτσου, όπου ανεπέμφθη επιμνημόσυνη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Ζαΐμης, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Ταξίαρχος του ΚΕΤΧ, κ. Γεώργιος Αλεξίου, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Χρίστος Λαμπρόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων, τους οποίους ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος και υπενθύμισε ότι πρέπει να κρατάμε ψηλά την σημαία της πίστεως και της πατρίδος.

Επίσης ευχαρίστησε τους Συλλόγους: α) Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πατρών, β) Άγημα ιστορικής αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς», και γ) Πύλη Πολιτισμού εν Πάτραις, που με τις παραδοσιακές εθνικές ενδυμασίες πλαισίωσαν την πομπή.

Τέλος, ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πατρών, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ιερόθεο Ανδρουτσόπουλο, και τους συνεφημερίους του, όπως και όλο το προσωπικό του Ναού για την ετοιμασία του λαμπρού εορτασμού.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....